Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu medijima, vezano uz pogoršanje epidemiološke situacije.

“Svjedočimo onom što nije specifičnost samo Hrvatske, jer broj zaraženih i u našem okruženju raste. Prvi put smo prešli tisuću. Treba pripomenuti da virus ulazi u zdravstvo, virus ozbiljno prijeti na sve strane. Moramo se pridržavati mjera, one su donesene da bismo preživjeli ovu ugrozu, ne da bismo nekog kaznili. Moram reći da trud zdravstvenih djelatnika ne može biti jači od neodgovornosti građana”, rekao je ministar Beroš, piše N1.

Jučer umrlo troje ljudi

U posljednja 24 sata u bolnice je zaprimljeno 117 bolesnika. Jučer je umrlo troje ljudi, rekao je Beroš pa pojasnio da kad su slali priopćenje još nisu imali te brojke.

“Ovo nisu brojevi da bismo nekog plašili. To je orijentir budućih zbivanja”, kazao je ministar Beroš.

“U KBC Rijeka popunjeno je 31 posto, u Osijeku 81 posto kapaciteta, u KBC Split 27, u KB Dubrava 60 posto”, rekao je.

KB Sveti DUH, KB Merkur, KBC Osijek, Vinogradska i to klinika za tumore, OB Našice i OB Zabok, bolnice su u koje je virus ušao u par dana. “Moramo misliti na to tko će nas liječiti”, poručuje Beroš.

“Pokušavamo balansirati mjere. Naš cilj nije zatvoriti gospodarstvo, nego naći suživot s virusom. Minimiziranje mjera nije dobro. Pogledajmo brojke i naučimo nešto iz njih”.

Trenutak je da se uozbiljimo

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a kazao je da Hrvatska ima najliberalnije mjere u Europi, zamolio je građane da se pridržavaju mjera i da za deset dana izravnamo krivulju i da ona krene padati.

“Dobro je da nemamo veći porast teško oboljelih, novi moment je proboj virusa među zdravstvenim radnicima, što je dodatni problem. Imamo ih manje za liječenje svih bolesnika, u ovom trenutku se čini sve da bi se unutar pojedinih zdravstvenih ustanova reorganizirao posao da svi dobiju odgovarajuću zdravstvenu skrb. Trenutak je da se uozbiljimo i pridonesemo tome da sačuvamo zdravstveni sustav”, dodao je doktor Lukšić.

Vrijeme je za oprez!

“Vrijeme je za oprez, vrijeme je za mobilizaciju, postane li zdravstveni sustav preopterećen doći ćemo u situaciju da liječenje neće biti adekvatno, i covida i drugih oboljenja”, kazao je ministar odgovarajući na novinarska pitanja.

“Imamo 14.460 bolničkih kreveta, 1450 je intenzivnih, imamo 800 respiratora. Siguran sam da ako uzmemo stvar u svoje ruke, postanemo odgovorni, pokažemo zajedništvo, ali ako se budemo ponašali neodgovorno ništa ne isključujemo”, rekao je Beroš dodajući da su pripremljeni i sekundarni kapaciteti poput Arene kao i tercijarni.

“Ako ne promijenimo svoje ponašanje, može se svašta desiti”, kazao je.

Uskoro opširnije…


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
5
Plač
4
Grrr
7
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime