Povodom 75. obljetnice proboja posljednjih zatvorenika, državni vrh jučer je u Jasenovcu odao počast žrtvama ustaškog logora.

Zajednički vijenac položili su predsjednik Republike Zoran Milanović, predsjednik vlade Andrej Plenković i predsjednik sabora Gordan Jandroković.

Milanović je tom prilikom rekao da HOS-ovu ploču, na kojoj je uklesan pozdrav ‘Za dom spremni’, treba “maknuti i negdje baciti, jer to nema veze s Domovinskim ratom”.

Očekivano, to je izazvalo niz burnih reakcija, a Milanović je danas odlučio odgovoriti na njih.

U nastavku pročitajte njegovu reakciju:

“Kad sam jučer u Jasenovcu izjavio da treba maknuti spomen-ploču s uklesanim ustaškim pokličem, ni na koji način nisam htio obezvrijediti ili umanjiti žrtvu poginulih pripadnika HOS-a čija su imena na toj ploči: njihova hrabrost i nesebičnost zaslužuju duboko poštovanje i našu trajnu zahvalnost. Ono što jesam htio, i na čemu neću prestati ustrajavati, jest prokazivanje onih likova koji politički i neljudski zloupotrebljavaju poginule branitelje da bi relativizirali zločinački karakter NDH te da bi se narugali žrtvama ustaškog terora i u Jasenovcu i širom Hrvatske. Neću šutjeti pred onima koji misle da su u poginulim pripadnicima HOS-a pronašli sredstvo za slobodno veličanje ustaštva te za neometano širenje mržnje i laži. Neću ustuknuti pred javnom agresivnošću političkih štetočina koji misle da mogu dovijeka parazitirati na afirmaciji NDH, najstrašnijeg moralnog i političkog posrnuća u modernoj hrvatskoj povijesti. Pozivam Hrvatski sabor da zakonom zabrani i propiše sankcije za veličanje ustaštva kao što su to učinile druge demokratske i civilizirane europske države. Siguran sam da u Hrvatskom saboru danas postoji potrebna većina za donošenje takvog zakona i siguran sam da će i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković to podržati.
I za kraj: evo kako se počast braniteljima HOS-a može odati i bez ustaškog pokliča, ako se to želi: ploča na Trgu Francuske Republike u Zagrebu, tik uz Trg dr. Franje Tuđmana postavljena prije desetak godina.
A ovako je o istome govorio predsjednik Tuđman 1992. godine.” poručio je Milanović uz priloženi video:4 KOMENTARI

  1. POŠTOVANIUREDNIČE ,JEB IO,TE TUĐMAN ,PAONDA STEPINAC, A NA KREAJU OVA KATOLIČKE SLJEDBA U TAJ DINARSKO-KATOLIČKI-TALIBANSKIŠUPOAKĐ.JEBO TE OTAC KATOLIČKI

  2. DAKLE ,JEBOTE IPAk stepinaC i svA KATOLIČKA SLJEDBA ,SA PTRICAM OKO VRATA I RSASPELOM DO PUPKA ,JEBO TE BOZANIĆ SA SVOJOM GARDOM.

  3. DAKLE,POŠTOVANI,USRANI UREDNIČE,STEPINČESKOGDUHA I NAUMA,NISI IAMO STRPLJENJA NI DA SASLUŠAŠMOJUGLAVNUPORUKU.SRAMMTE BILO.REŠPEKTIRAJ MOJE GODINE ,MOJE MARXISTIČKO-DIJALKTIČKO-OBARAZOVANJE DA SE ODNOSIŠ PREME MENI KAO GRAĐANINUKOJI IMA NEŠTO OZBILJNO REĆIIPRIGOORITI DANAŠNJEM DRUŠTVENOLM SUSTAVU PROIZVODNIH MATERIJALNIH ODNOSA.IPAK ĆU SE NAĆI USPLITU IPOTRažitit eu toj tvojoj katoličko-stepinčevsko-tuđaMNOBSKOJ DUHOVOJ JAZBINI.POZDRAVLAJAM TE ,POŠTOVANI UREDNIČE ,KOJI ME VEĆGODINAMAPONIŽAVA!!

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime