MEŠTAR OD BROJKI Upoznajte mladog otočkog genijalca: “Bitno je samo pronaći sebe i truditi se postati što bolji u tome”

Nikola je 17-godišnjak iz Blata. Najbolji je u državi iz matematike, a u županiji mu nema premca iz fizike i stolnog tenisa. Svira i klavir, igra na karte, a mi ćemo samo reći da na mladima svijet ostaje i da Hrvatska ovakvu djecu treba čuvati kao "kap vode na dlanu"

”Na mladima svijet ostaje” – rečenica je koju smo nebrojeno puta čuli, pročitali, a možda čak i izgovorili.


Tu rečenicu s velikom sigurnošću možemo izgovoriti i za junaka naše današnje priče. Njegovo ime je Nikola Bačić i učenik je 3. razreda Srednje škole Blato. Ovaj mladi Korčulanin, rođen 2003. godine, treću godinu zaredom je i polaznik programa Centra izvrsnosti matematike u Splitu.

Foto: Privatna fotografija

Teško je pobrojati sve njegove uspjehe

Kao što se lako može zaključiti, Nikola je vrsni matematičar koji niže uspjeh za uspjehom. Dvije godine zaredom je postigao veliki uspjeh na državnom natjecanju iz matematike, osvojivši 1. mjesto sa 100% osvojenih bodova. Također, ovaj meštar od brojki je i vrsni fizičar te je najbolji u svojoj županiji, koja ga potiče stipendijom za nadarene učenike.

Nazvali smo ga, a odmah nam je na početku rekao da se najviše veseli uspjesima na državnim natjecanjima. Matematiku voli još od početka svog školovanja.

– Bilo mi je zanimljivo i mislio sam da sam dobar u tome i odlučio sam napredovati u matematici. Da sam dobar, shvatio sam kad sam počeo rješavati malo naprednije zadatke s interneta, što je profesorica još u osnovnoj davala za odlične učenike. U četvrtom osnovne sam riješio nešto iz petog i tako dalje. Ti zadatci su bili dosta napredniji od običnog gradiva i teško ih je uspoređivati s redovnim gradivom. Trenutno imam mentora Davora Kondenara, koji me priprema za natjecanja. On mi šalje zadatke, koje riješim i zajedno komentiramo, kako sam mogao nešto bolje riješiti i tako još više napredovati – govori nam Nikola.

Foto: Privatna fotografija

Uz matematiku i fiziku, Nikola je i odličan sportaš. Ove godine je sa dvojicom svojih prijatelja postao županijski prvak u stolnom tenisu te se plasirao na državno natjecanje, ali je isto zbog COVID-a odgođeno. Upitali smo ga bi li i tamo bio najbolji, ali spremno je odgovorio:


– To ne mogu prognozirati. Svakako bih se trudio, ali teško mi je dati procjenu.

“Bitno je samo pronaći sebe i truditi se postati što bolji u tome”

Želi maksimalno napredovati, a to iziskuje i mnogo truda.– Postavim si cilj, riješiti par težih zadataka, a to može trajati pola sata, a nekad zna i četiri – govori nam o tome koliko dnevno vježba.

Planira upisati studij računarstva u Zagrebu. Kaže nam da ga zanima programiranje, a mi smo ga upitali što misli o hrvatskom obrazovnom sustavu:

– Obrazovanje kao obrazovanje je dobro. Bitno je samo pronaći sebe i truditi se postati što bolji u tome. Imaju i neki dosadniji predmeti, ali to tako mora biti. Moramo steći osnovna znanja iz svih područja, a iz onog što te zanima trudi se što više napredovati. Zanima me rad od kuće i volio bih ostati u Hrvatskoj, ali iskreno, ne vuče me nešto posebno na ostanak i mogao bih se odlučiti za odlazak u inozemstvo – iskreno nam je rekao Nikola.

Za njegov izniman uspjeh iz matematike 2019. godine Agencija za odgoj i obrazovanje zajedno sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja uručila mu je najveće priznanje i nagradu „Oskar znanja“. Dobitnik je i Srebrnog grba Općine Blato.

– Svaka nagrada je dobrodošla, znači da sam uistinu nešto postigao – samozatajno će nam.

Njegovi prijatelji su ponosni na njegove uspjehe, a on ima i još jedan talent. Završio je s odličnim uspjehom Osnovnu glazbenu školu, a njegov instrument je klavir. Nažalost, sve manje vremena ima za glazbu, ali za nešto se ipak nađe vrijeme.

– Volim zaigrati na karte s prijateljima – kazao nam je.

“Čini mi se ljepše da mogu raditi s bilo kojeg mjesta”

Istaknuo je važnost matematike.

– Sve ovisi čime se bavite, ali mislim da su brojke neizostavan dio naše svakodnevice. Potrebna je na većini fakulteta, ali najveći je problem ako ste loši iz matematike u srednjoj školi. Tada je sve otežano.

Za politiku nije zainteresiran, a volio bi u budućnosti raditi od kuće.

– Ne volim biti ograničen vremenom i relacijom posao – kuća. Čini mi se ljepše da mogu raditi s bilo kojeg mjesta – iskreno nam priča.

Na kraju smo ga upitali je li zadovoljan provedbom nastave na daljinu.

– Natjecanja su bila prekinuta, a on-line nastavu škola je dobro organizirala. Ipak, išlo je sve dosta sporije i neke stvari nadoknađujemo ove godine. Pričao sam s nekim kolegama, koji su rekli da je bilo užasno. Ja bih rekao da je bilo solidno, ali ipak mi je draža nastava u školi – zaključio je Nikola.

Moja reakcija na članak je...
Vau
56
Haha
0
Hagić
6
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime