Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Meso vam ispada žilavo? Sastojak koji svi bacaju mogao bi riješiti taj problem

Nikad ne bi pogodili o čemu se radi
D.D. / Foto: Pixabay20. studenoga 2025. 17:11
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Kada u mesnici ili trgovini pronađete svježe odreske, čini se da je pola ručka već riješeno - još samo osmislite prilog, i gotovi ste! No svi znamo da praksa često kaže suprotno: dovoljno je malo pogriješiti pa umjesto sočne večere završiti sa žilavim komadom mesa. Suhi, tvrdi odresci doista mogu biti noćna mora, no postoji jednostavan trik koji spašava stvar.

Riječ je o sastojku koji većina ljudi doslovno prolije u sudoper - tekućini iz staklenke kiselih krastavaca. Da, onoj istoj tekućini koju mnogi smatraju otpadom, a zapravo je gotova baza za brzu i učinkovitu salamuru: u njoj su voda, sol, malo octene kiseline i aromatični začini - sve što mesu treba da se opusti i omekša, piše Index.

Može li tekućina od krastavaca doista omekšati meso?

Ukratko - može, do određene mjere. Kiselina i sol iz ove tekućine pomažu razgraditi strukturu proteina, dok voda i začini dodaju vlagu i aromu. Rezultat nije čarobna transformacija lošeg komada mesa u prvorazredni biftek, ali definitivno pomaže da odresci ostanu sočniji i mekši nakon pečenja.

Postupak je jednostavan - preostalu tekućinu ulijte u zdjelu ili plitki tanjur, u nju uronite odreske, poklopite i stavite u hladnjak. Neka odstoji barem nekoliko sati, a idealno preko noći. Meso će upiti vlagu i dio okusa, a nakon pečenja bit će puno mekše.

Prije pečenja izvadite meso iz salamure i dobro ga posušite. Za svinjske odreske najbolji je pristup brzinsko pečenje na jako ugrijanoj tavi. Kad uhvate boju, dodajte malo maslaca, režanj češnjaka i koji listić ružmarina ili timijana, pa smanjite vatru.

Ako pripremate juneće odreske, stavite ih u tavu na hladno ulje, dodajte sitno sjeckani češnjak i peršin te poklopite. Pecite na umjerenoj vatri nekoliko minuta, okrenite, vratite poklopac i kratko ostavite da se odmore izvan vatre.

Hoće li meso imati okus po kiselim krastavcima?

Mnogi se pitaju hoće li meso nakon namakanja u tekućini od krastavaca imati okus po samim krastavcima. Dobra vijest je da neće. Tekućina uglavnom prenosi sol, blagu kiselinu i malo začina, što pomaže omekšavanju i dodaje sočnost, ali ne daje intenzivan okus krastavaca.

Većina arome ostaje u krastavcima, a tijekom pečenja površina mesa se zapeče i mirisi ispare. Rezultat je mekano i sočno meso s tek diskretnim, gotovo neprimjetnim nagovještajem kiselosti, što ga čini idealnim za pripremu sočnih odrezaka bez da promijeni njihov prirodni okus. Dakle, prije nego sljedeći put automatski bacite tekućinu od krastavaca, razmislite dvaput.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
3
Haha
1
Nice
7
What?
2
Laž
0
Sad
0
Mad
3
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
3
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
3
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
4
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
4
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
4
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.