Jutro smo iskoristili za posjet dvjema ljepotama koje se nalaze nadomak Splita, biblijskom vrtu u Kaštelima te Gašpinoj mlinici.

Svetište Gospe od Stomorije u Kaštel Novom jedno je od najstarijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj. Crkva je izvorno izgrađena 1189. godine pod imenom Sv. Marija od Špiljana. U crkvi ispod oltara nalazi se izvor pitke vode, a njen okoliš krasi prvi biblijski vrt u Hrvatskoj.

Vrt je napravljen užežin drugog dolaska pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku. U vrtu se nalazi maslina koju je blagoslovio upravo dobri papa Ivan Pavao II. U samom vrtu je uređena i šetnica.

Svetište se nalazi se na 100 metara iznad površine mora što pruža otvoren pogled na Kaštela, Kaštelanski zaljev i Split.

Gašpina je mlinica jedna od rijetkih još sačuvanih mlinica na rijeci Jadro. Građena je početkom 18 st. a u dokumentima se prvi put spominje 1711. godine. Njezin se građevinski sklop sastoji od četiri kamene prizemne zgrade u nizu s dvostrešnim krovovima pokrivenim kamenim pločama.

Mlinarstvo će dugo godina biti unosan obrt, a koncem 19. stoljeća počinje se naslućivati njego suton. Pa ipak, Gašpina će mlinica mljeti žito sve do šezdesetih godina 20. stoljeća, a tridesetih je godina u njoj bila i brusionica stakla.

Prema povijesnom kontinuitetu i prema entografskim vrijednostima sklopa ova mlinica predstavlja spomenik kulture te je kao takva upisana u Registar spomenika kulture Republike Hrvatske.

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime