Martina Dalić, bivša potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva gostovala je u središnjem Dnevniku HRT-a nakon što je poslijepodne predstavila svoju knjigu “Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma”.

– Kao što sam i rekla danas, ja sam vjerovala u uspjeh ovoga procesa. Pravomoćnost nagodbe potvrđena je krajem prošlog tjedna -kazala je Dalić, pa dodala:

– To je za mene i najznačajnija poruka ove knjige za koju bih ja željela da čitatelji prepoznaju i da u najsloženijim gospodarskim problemima možemo uspjeti. Mi možemo bolje, znamo i to svojim radom, trudom, poštivanjem međunarodnih standarda i političkom voljom.

– Ne postoji moja verzija istine o Agrokoru. Već postoji način, događaji i činjenice oko načina oko kojih je Vlada savladavala krizu u Agrokoru. To je prikazano u knjizi, a i moji osobni pogledi i razmišljanja koje sam imala u tom trenutku – kazala je Dalić, te istaknula: – Činjenice i istina su samo jedne. Oni su predstavljeni u ovoj knjizi.

Odgovarajući na pitanje što je Ivica Todorić tražio na sastancima na kojima je i ona bila, Dalić je rekla da su svi ti sastanci bili vezani uz jednu temu – na prvom sastanku je bila najava, a na drugom je potpuno objasnio tu temu.

– Bivši vlasnik Agrokora želio je od Vlade pozajmicu od otprilike 300 milijuna eura za likvidnost jer je kazao da više nije u mogućnosti ispunjavati svoje obveze. U slučaju da mu Vlada tu pozajmicu ne osigura, rekao je da će Agrokor otići u stečaj. On je iz nekog razloga smatrao da ima pravo na nekakav položaj ili na pozajmicu od Vlade na koju drugi poduzetnici, naravno, nemaju. Zbog toga se ova knjiga i zove ‘slom ortačkog kapitalizma’, jer je tom odlukom pokazano da povlaštenih poduzetnika nema i da svi poduzetnici, bez obzira koliko su veliki, moraju sami platiti cijenu svojih grešaka u nekom stečajnom postupku – kazala je Martina Dalić.

Govoreći o Todorićevom potpisivanju “lex Agrokora” Dalić je rekla da je “on bio aktiviran zahtjevom bivšeg predsjednika Agrokora i svih članova Uprave, dakle nitko ga nije nametnuo. Na drugačiji način ovaj zakon se nije mogao pokrenuti, već zahtjevom Uprave Agrokora i njezinom suglasnošću”, istaknula je Martina Dalić.

Na pitanje je li Todorić tada bio svjestan da gubi Agrokor, Dalić je odgovorila da joj je teško procijeniti.

– Činjenica je da je on imao na raspolaganju sve pravne stručnjake. U potpunosti sam sigurna da je vrlo dobro razumio sve pravne posljedice zahtjeva Trgovačkom sudu da se pokrene izvanredna uprava, odnosno da se nad Agrokorom pokrene stečajni postupak.

Osvrćući se na ostavku koju je podnijela prije pet mjeseci kazala je da bi opet ponovila tu odluku s obzirom na teške okolnosti koje su bile u to vrijeme. “Smatram da je nevjerojatna ideja da uopće itko može pomisliti da bi u Vladi postojala ikakva tajna skupina”, zaključila je Dalić, u razgovoru za HTV.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime