“Situacija u Hrvatskoj je jako dobra, no to nije razlog za slavlje”, ocijenila je ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić i naglasila kako je pandemija na vrhuncu te da situacija još nije riješena.

Opuštanje mjera je važno za normalizaciju života, no to ne znači da se smijemo opustiti, poručila je osvrnuvši se na ublažavanje epidemioloških mjera, koje je danas premijer Andrej Plenković predstavio na sjednici Vlade.

Potrebnim je ocijenila daljnje striktno pridržavanje mjera koja ostaju na snazi, što posebno vrijedi sve rizične skupine, za koje i dalje vrijedi preporuka da ostanu doma.

“I dalje možemo biti među najboljima ako poštujemo mjere koje je preporučila struka. Za sedam do deset dana od popuštanja prvih mjera vidjet ćemo jesmo li se pridržavali propisanog. Vjerujem da ćemo ovako pametno i ozbiljno se ponašati i dalje i pokazati da pametno možemo popuštati mjere”, istaknula je Markotić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak pojasnio je da će eventualno ponovno uvođenje oštrijih mjera ovisiti o reprodukcijskom faktoru koronavirusa, koji epidemiolozi prate iz dana u dan, a ovisi o broju novooboljelih u zadnja četiri dana i prethodnom prosjeku.

“U ovom trenutku imamo povoljan reprodukcijski faktor, u jednom trenutku on je iznosio čak 0,4, dok je sada oko 0,8. On nam govori da jedan bolesnik prenosi zarazu na manje od jedne osobe”, kazao je Capak.

Kad bi porastao na iznad jedan, pojasnio je, to bi značilo da jedna osoba širi zarazu na više od jedne osobe, zbog čega će Stožer i dalje kontinuirano pratiti podatke jer to je bitan faktor u popuštanju mjera, iako nije jedini.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime