Joško Markić (SDP) ispričao što je nekoliko sati morao izbivati iz gradske vijećnice zbog obveza u bolnici.

Joško Markić

Potom je za trenutnu situaciju na Marjanu, među ostalim, optužio netrpeljivosti unutar koalicije HDZ-HGS.

– Materijali za Tematsku sjednicu o Marjanu zorno prikazuju disfukcionalnost i neučinkovitost gradske uprave te nered i osobnu netrpeljivost unutar HDZ-HGS koalicije koja je dovela do pustošenja Marjana. Na djelu je takva količina šlampavosti da se zapitate je li se uistinu radi o amaterizmu ili sve ovo ima neki dublji i nama nepoznati cilj. Svjedočimo svađi i otvorenom neprijateljstvu glavnih aktera sanacije, a oko koje očekujem da će puno toga u budućnosti reći i Državno odvjetništvu. Ni oni koji su najodgovorniji za kvalitetno upravljanje Marjanom se ne trpe niti kvalitetno komuniciraju. Ta netrpeljivost ide toliko da čitamo o odluci iz travnja 2019. kojom se blokiraju i kontakti s drugom stranom, a odgovorni o novostima iz svog resora saznaju iz medija. Gradonačelnik, koji je odgovoran da sve gradske službe i ustanove usklađeno funkcioniraju, mora snositi političku odgovornost jer je to dopustio, dapače i sam je aktivni sudionik takvog, profesionalno nakaradnog, odnosa.

Posljedično dolazi do pustošenja šume prema čl. 209. Kaznenog zakona i nezakonite sječe 60% stabala na Marjanu, a što iznosi nalaz Državnog inspektorata iz listopada 2019. Važno je znati da nisu sva od tih 60% stabala bila zaražena potkornjakom i da se očito sjeklo što je kome u tom trenutku palo na pamet. Posljedice poput erozije tla, vjetroizvala, učinka na ekosustav nam tek predstoje. A upitno je je li problem potkornjaka definitivno riješen. Kako je na ovaj nalaz gradska uprava reagirala, jesu li se ikako pobili ovi skandalozni navodi? Nisu. Ako se pravimo da se nešto nije dogodilo, istu grešku ćemo napraviti nanovo. Naravno, ako se radi o grešci, a ne o razrađenom planu.

Često se u Gradskoj vijećnici poziva na struku i zakone, ali se i vješto to po potrebi zlouporabi u razne svrhe. Pritom se elegantno prešućuju dijelovi Izvješća ili izjava koji ne odgovaraju „političkom trenutku“. Stoga je važno ponoviti ono što sam nekoliko puta izjavio tražeći potvrdu Gradske uprave, a koja je to stalno izbjegavala. Sada je to u dokumentima vidljivo. Početak šlampavosti cijelog procesa sanacije, ali i budućnosti gospodarenja Marjanom, kreće od trenutka u veljači 2019. kada se usvojio Operativno dinamički plan sanacije o kojem su na sjednici Stožera civilne zaštite predstavnici šumarske struke glasali protiv. I umjesto da se na trenutak stane i razmisli, bezglavo i „šerifski“ se kreće dalje s procesom koji je od tog trenutka kontaminiran i osuđen na propast. Kao i za mnoge druge gradske projekte koji su završili fijaskom, i ovdje se pokazalo da je Gradskoj upravi forma i javna percepcija njihovog rada važnija od sadržaja. Puno je lakše mahati i s plikom Izvadaka iz katastra i vlasničkih listova nego ih prolistati i vidjeti na koliko njih je Grad Split uistinu upisan kao vlasnik. Izvlačenje na argumente poput „problemi su dugogodišnji“ možda i abolira prvu godinu mandata, ali ne ako se tri godine ne maknete s polazišne točke, a usput ignorirate one koji na taj problem ukazuju.

Potreban nam je razum i zajednička suradnja svih za dobrobit Marjana. Smjer uređenja i razvoja cijelog zaštićenog područja mora biti zajednički. Kao što gradske službe i ustanove ne smiju biti međusobni neprijatelji i moraju surađivati, tako ni gradski vijećnici koji ukazuju na problem nisu neprijatelji gradskoj upravi. Slušanje i prihvaćanje dobrih argumenata suprotne strane nije pokazatelj slabosti onoga tko ih prihvaća već političke veličine i mudrosti – kazao je Markić koji je na kraju zbog svih načina kako se obavila sanacija pitao Mirka Rušćića planira li podnijeti ostavku.Ruščić mu je odgovorio da je se protivi izrazu “devastiranje šume” jer se radi o zaraženoj šumi.

Joško Markić


1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime