Facebook prijeti povlačenjem iz Europe, a razlog je naredba irske Komisije za zaštitu podataka, koja je tvrtki Marka Zuckerberga naložila da podatke o europskim korisnicima i korisnicama prestane prebacivati na servere u SAD. Facebook traži da se ta naredba povuče te su podnijeli tužbu kojom se osporava zabrana irskog regulatornog tijela, pišu Vijesti.hr.

Provođenje naredbe onemogućilo bi nam rad, tvrde u tvrtki koja posjeduje jednu od najpopularnijih društvenih mreža na kojoj milijuni korisnika i korisnica dijele svoje podatke.

”U slučaju da Facebook podlegne potpunoj obustavi prijenosa podataka korisnika i korisnica u SAD, nije jasno kako bi u tim okolnostima mogli pružati usluge Facebooka i Instagrama u Europskoj uniji”, ustvrdila je Yvonne Cunnane, direktorica zaštite podataka i generalna suradnica Facebooka u Irskoj, inače jednoj od svjetskih centrala te tvrtke, prenosi njene riječi Business Insider. Napominje da je Facebook dobio samo tri tjedna da odgovori na tvrdnje Irske i da nije ranije niti kontaktiran oko ovog pitanja, a tvrtki je posebno trn u oku irska povjerenica za zaštitu podataka Helen Dixon za koju tvrde da uopće nije upoznata s time što oni rade i nevjerojatno im je da je jedna osoba mogla donijeti takvu odluku.

Facebook i mnoge druge tvrtke, organizacije i servisi oslanjaju se na prijenos podataka između EU-a i SAD-a kako bi upravljali svojim uslugama, podsjećaju, pa bi ovo mogao biti problem koji će imati posljedice na svjetsku ekonomiju. ”Nedostatak sigurnog i legalnog međunarodnog prijenosa podataka naštetio bi gospodarstvu i omeo bi rast tvrtki koje se temelje na podacima u EU baš dok mi tražimo način da se oporavimo od COVIDA-19”, ustvrdio je ranije Facebookov glavni lobist Nick Clegg.

U komentaru za medije iz Facebooka su kasnije objasnili da najava potencijalnog povlačenja iz EU-a nije prijetnja kojom žele izvršiti pritisak na regulatorna tijela da promijene svoju odluku. Međutim, ističu da se za rad svojih servisa oslanjaju na prijenos podataka između EU-a i SAD-a pa ako toga nema neće moći ni nuditi svoje usluge korisnicima i korisnicama u Europskoj uniji, a njih je više od 400 milijuna.

 
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime