“MARJAN SE NAJBOLJE VOLI NA MARJANU”: Predstavljena slikovnica pod nazivom “Volimo Marjan!”

"S ciljem daljnjeg očuvanja Marjana, uz pomoć edukacije djece i mladih potrebno je osvijestiti njegovu vrijednost i značaj"


Danas je na Marjanu predstavljena slikovnica pod nazivom “Volimo Marjan!” – svojevrstan nastavak prve marjanske slikovnice “Idemo na Marjan!”.


Ovaj ekološki bonton i poučna priča za djecu nastala je na inicijativu i u izdanju Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan, a tekst i ilustracije i ovog puta je izradila Hana Lukas Midžić.

Junaci prve slikovnice, dvije gradske ptice – Frane i Toma, nakon nekoliko godina prijateljevanja s Marjanom primjećuju da je na njemu nešto pošlo po zlu i da šuma ne izgleda kao nekad. Da bi razumjeli što se dogada, morali su puno toga naučiti o prirodi koju su na Marjanu upoznali, o ekologiji, održivom razvoju te o prirodnoj ravnoteži.
Takoder, pokušali su i poduzeti nešto kako bi pomogli šumi i pokazali koliko je vole!

U šetnji prirodom i maloj “outdoor” promociji kod crkvice sv. Nikole na Marjanu sudjelovala su i uživala djeca OŠ Lučac i volonteri OŠ Mertojak koji su svojim mladim kolegama čitali slikovnicu i približili im marjanske dogadaje Frane, Tome i njihovih šumskih prijatelja.

Marjan je zaštićeni dio grada Splita od davnih vremena, još od XV stoljeća. Prvi put je službeno proglašen park-šumom Rješenjem Zavoda za zaštitu prirode, upravo na današnji dan, 16. prosinca 1964. godine.

S ciljem daljnjeg očuvanja Marjana, uz pomoć edukacije djece i mladih potrebno je osvijestiti njegovu vrijednost i značaj kako bi novi naraštaji naučili djelovati u skladu s ekološkim principima te sačuvali bioraznolikost i cjelovitost ovog područja.Javna ustanova donirala je primjerke slikovnice “Ekološki bonton i poučna priča: Volimo Marjan!” Gradskoj knjižnici Marka Marulića kao adventski poklon djeci grada Splita, pa će djeca priču moći posuditi u svim odjeljenjima Gradske knjižnice.

– “Volimo Marjan!” bit će dostupna i u knjižnicama osnovnih škola grada Splita.
Ipak, Marjan se najbolje voli na Marjanu, pa će nam svima skupa biti najljepše “Volimo Marjan!” čitati u prirodi prilikom poučnih šetnji, nadamo se već u prvim mjesecima nove 2021. godine. Hvala svima na sudjelovanju, a posebno volonterkama i volonterima OŠ Mertojak – napisali su organizatori.

Moja reakcija na članak je...
Vau
8
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime