Mario Valentić u potresu izgubio obiteljski dom u Petrinji: Bez kuće ostale i Mirna Berend i Ivana Banfić

U razornom potresu u Banovini stradali su domovi i nekih poznatih Hrvata


Mario Valentić rođen je u Sisku, no njegov rodni grad je Petrinja. A događaji 29. prosinca prošle godine u njemu su pobudili zasigurno najveće strahove! Osim što mu je u rodnoj Petrinji razornim potresom uništena kuća – osjetio je i onaj roditeljski strah!


“U to vrijeme je moj sin Niko bio na praznicima tamo i potres ga je zatekao i on se jako uplašio, a ja sam bio zabrinut samo tih pola sata koliko ih nisam mogao dobiti”, otkriva za RTL glumac, maneken i kineziolog koji je u trenutku potresa bio u Zagrebu.

Sin Niko mu se, srećom, ubrzo javio putem videopoziva, a Mario je odmah pošao za Petrinju. Ondje je zatekao uništen dom svojih roditelja. Snažan potres jačine 6,2 po Richteru srušio je četiri dimnjaka na krovu te crijep i dio krovišta.

“Oni su prvi dan spavali u autu jer su se bojali ući u kuću, a onda dva dana spavali u kamp-kućici. Zahvalio bih jednoj obitelji iz Novog Marofa, koju ja ni ne znam, koji su nam posudili kamp-kućicu”, kaže Mario.

S prijateljima je krenuo u obnovu, a u saniranju uništene kuće pomagao im je i 11-godišnji Niko.

“Uključio da on isto malo pomogne da radi, u radu je spas onda je dijete počelo pomagati šta će samo razmišljati hoće biti potres tako da je malo doprinio i u toj sanaciji, ali bit će on dobro, djeca imaju kapacitet da se resetiraju. Uostalom, i ja sam bio star kao i on kad je bio rat pa evo sve OK, hvala Bogu”, ispričao je Valentić.Uništena kuća Mirne Berend, Ivana Banfić spavala u kombiju

I voditeljica Mirna Berend morat će se resetirati. Naime, i njena kuća je uništena u potresu. U Petrinju nije dolazila više od 20 godina nakon što je u ratu uništena njezina obiteljska kuća, a onda se vratila i tamo stvorila dom.

“Mislim da je samo dovoljno reći jednu jedinu rečenicu: nakon stvarno toliko lutanja i zemljom i svijetom, vratila sam se ponovno kući. Moga doma nema, onakav kakav je bio do moga djetinjstva, dom u kojem su živjeli moj otac i moja majka, ali sam sad stvorila jedan novi dom. Ovo je sad moj novi dom”, rekla je Mirna, no potres je uništio njezinu idilu. Ali, ne i snagu, jer Mirna vjeruje kako će se njen grad ponovno sagraditi.

U kući u Staroj Drenčini – mjestu tek tri kilometra udaljenom od epicentra razornog potresa – živi i Ivana Banfić sa suprugom i sinom. Pjevačica je ovo iskustvo opisala kao najstrašnije u životu. Popadali su im crijepovi sa krova i sve se urušilo. U kuću nisu ulazili zbog straha, a noći je provodila u kombiju!

No život se polako vraća u područje u kojem je život stao na tih 20 sekundi. Zajedničkim snagama ljudi obnavljaju domove i pomažu svima kojima je pomoć potrebna. I Mario je ondje, pomaže rodnom gradu – da opet bude sigurno mjesto njegovoj, ali i svim obiteljima koji proživljavaju najteže dane.

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
5
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime