Podijelite

Splitske žurne službe posljednjih mjesec dana imaju posla s osobom koja ih konstantno maltretira tako da ih bespotrebno zove s nekoliko brojeva. Da stvar bude gora, to na dnevnoj bazi čini s dva broja istovremeno, a te brojeve često mijenja. Nazove žurnu službu i jednostavno ništa ne govori.

Zadnja 2 dana netko je žurne službe uznemiravao pretjerano čestim pozivima bez povoda s brojeva 098 974 5352 i 098 974 5353.

Sve je počelo prije mjesec dana

Kako doznajemo od našeg sugovornika iz Zavoda za hitnu medicinu splitsko-dalmatinske županije, situacija je postala nepodnošljiva jer učestalost ovih poziva ometa normalno funkcioniranje žurnih službi.

– Uznemiruje pozivima sve žurne službe i Centar 112. Kupuje po 2 kartice u kompletu i takva situacija traje posljednjih mjesec dana. S posljednja dva broja počeo je zvati danas. Radi se o tisućama poziva do sada.

Stvar je nezamisliva! Tako su kontakt brojevi žurnih službi često zauzeti u situaciji kada isti ovi brojevi mogu građanima biti jako bitni. Zove u isto ili slično vrijeme s oba broja, drži liniju otvorenom i ne priča ništa. Smatram da je ovakvim ponašanjem sigurnost građana ugrožena – tvrdi naš sugovornik.

Nepotrebno komplicirana procedura prijave

Kaže da je problem je u proceduri kod ovakvih slučajeve jer je ona po pravilniku dosta komplicirana i relativno dugotrajna.

– To je prilično zamršeno kod privatnih osoba jer onda motivi mogu biti svakojaki. Međutim, ne znam zašto je procedura komplicirana kada je u pitanju žurna služba, smatram da bi se tu trebalo moći postupiti promptno. Nama se svaki poziv tretira kao slučaj. Za njega se mora napisati radi li se o intervenciji, savjet, ostalo ili uznemiravanje. Zamislite koliko je to klikanja, a radi čega? To traje, oduzima dragocjeno vrijeme i naše ljude stavlja u nemoguću situaciju – požalio sam se sugovornik, dodajući da ovako ekstreman slučaj nisu nikad zabilježili.

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj su nam kazali da nam, s obzirom na dio tjedna, sada teško mogu reći konkretne informacije, ali da će nam detaljniji osvrt dostaviti u ponedjeljak.

Brojevi blokirani

U HAKOM-u su reagirali već danas i blokirali su dva broja koja su uznemiravala žurne službe, a isto su napravili i za prethodne slučajeve.

S obzirom da smo ih kontaktirali u dane vikenda, iz HAKOM-a su nam kratko odgovorili da im je poznat slučaj i da su po svakoj dojavi blokirali brojeve koji su uznemiravali žurne službe. Opširniji odgovor dobit ćemo u ponedjeljak.

Neslužbeno doznajemo da će, ako se ovaj slučaj nastavi, HAKOM ozbiljnije angažirati policiju po ovom pitanju.Podijelite

Komentiraj

Napišite komentar

* Obvezno potvrditi GDPR

*

Slažem se

Upišite svoje ime