Jučer je preko Jadrana prošao poremećaj koji je donio prolaznu promjenu vremena i predah od vrućina. Primjerice, u Dubrovniku je jučer palo 79 litara kiše, više nego prosječno padne u cijelom kolovozu (64.8 mm). Kako smo već pisali, lokalno je bilo jačeg grmljavinskog nevremena s tučom, ali velik dio Dalmacije nije dobio niti kapi kiše, te se velika suša nastavila.

Zasigurno će se nastaviti i do kraja ovog tjedna jer novih prodora vlažnog zraka više neće biti.

Srijeda donosi stabilizaciju vremena pa će u većini predjela biti sunčano i suho. Popodne u Zagori i na jugu Dalmacije može biti pojačanog razvoja oblaka, rijetko gdje uz malu mogućnost slabih pljuskova. Ujutro i navečer slaba bura, danju slab do umjeren sjeverozapadnjak koji popodne ponegdje na moru prolazno može biti pojačan. Nakon malo svježije noći, danju ponovno toplije, većinom od 28 do 32°C.

Od četvrtka do kraja tjedna pretežno sunčano i suho. Još u četvrtak može biti slabe do umjerene bure ujutro, danju umjerenog maestrala, ostale dane slab dnevni vjetar. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori do 13 do 18°C, uz obalu i na otocima od 20 do 25°C. Najviše dnevne temperature većinom od 29 do 33°C, za vikend u zaobalju i do 35°C.

I sljedeći tjedan će većinom biti u znaku ljeta. Ipak, krajem ponedjeljka moguć je jedan slabo izraženi prodor, a prognostičke karte upućuju na mogućnost značajnije promjene vremena krajem sljedećeg tjedna. Kako se radi o razdoblju za desetak dana, ostvarivost takve prognoze je niska.



Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime