Na snazi je novi termin informiranja Stožera o novozaraženima, novi vremenski interval i nove strože mjere u pet županija. Danas je zabilježeno 146 novih slučajeva Covida-19, a dvije starije osobe su preminule.

U nekim se županijama mjere uvode, u drugima ublažavaju.

O epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj za RTL Danas govorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nakon par dana, teretane se u Dalmaciji ponovno otvaraju. Capak kaže da to ne bi nazvao priznanjem da je odluka o zatvaranju bila pogrešna.

“Kolege epidemiolozi imali su više dana zaredom velike brojke, preko 100, i u anamnezi tih mladih ljudi, koji su pretežno obolijevali, je bilo da su boravili, između ostalog, u teretanama. Ako je nepoznat izvor zaraze, onda se posumnja na to. Kolege su mislili da ako smanje tu mobilnost, grupiranje mladih, da će uspjeti smanjiti tu brojku i proveli su neke mjere vezano uz teretane i nakon toga su vidjeli da ne bi trebalo teretane dalje zatvoriti, nego pooštriti kontrolu”, rekao je Capak.

Vraćaju se Covid bolnice.

“Mi uvijek moramo biti spremni i za lošije scenarije, za povećan broj oboljelih i povećan broj težih slučajeva jer kad bi nam se to dogodilo i mi ne bismo bili spremni, to bi bila katastrofa. Na proljeće jedva da je bilo 20-30 pacijenata u Dubravi, ali moramo sad raditi na pripremama. Nadamo se da do tog scenarija neće doći, većina ljudi ima blage ili nikakve simptome, međutim imamo upozorenja iz Infektivne klinike da se oni lagano pune”, kazao je Capak za RTL.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime