Kako doznajemo u Lučkoj upravi Splitsko-dalmatinske županije, u jučerašnjem nevremenu zabilježene su štete na nekoliko obalnih pojaseva i u privezištima na području županije.

Iako se ne radi o velikim štetama, u Brelima su jugo i plima malo potkopali rivu, a dosta je kamenja izbacilo na obalu. Šteta se procjenjuje na nekoliko desetaka tisuća kuna.

U Omišu je kućica Lučke uprave pretrpjela oštećenja zbog vjetra i valova, a došlo je do pregaranja ormarića za struju. Manja šteta na infrastrukturi zabilježena je u Zaostrogu, u Drveniku Malom je oštećen bokobran, u Visu je potopljen jedan brod.

Nevjerojatno zvuči podatak da je na brdu Orlice na tamošnjoj meteorološkoj postaji izmjeren udar juga od 180 km/h. Područje Marine je već drugi dan bez struje!

Splitsko-dalmatinska županija

Tijekom 29./30. listopada zbog jakog juga i kiše na širem splitskom području ŽC 112 Split zaprimio je više dojava o problema u opskrbi električnom energijom na područjima Trogira, Kaštelanske zagore, Klisa, južna strana otoka Hvara, zaleđa Omiša, Sevida, Seget Donji, Seget Vranjica, Vinišća, Poljica, Drvenik Veliki i Mali, Gustirna, Najevi, Vrsine, Prugovo, Konjsko, Koprivno, Radošić, Uble, Tešije, dio Sinja, Glavice, Čaporice, Strmendolac, Dicmo, Osoje. Prema izvješću pojedinih pogona HEP-a radilo se o poremećaju na trafostanicama (TS 35/10 kV) i pojedinim vodnim poljima (VP 10 kV). Tijekom dana 30. listopada očekuje se normalizacija opskrbe električnom energijom.

Zabilježeno je nekoliko dojava o srušenim telefonskim i rasvjetnim stupovima te stablima, granama i odronima na prometnicama. Jedno vozilo je oštećeno uslijed pada grane u gradu Splitu, a u Krilu Jasenice s veza se odvezao brod-pasara.

Zadarska županija

Tijekom 29./30. listopada zbog olujnog vjetra na širem zadarskom području ŽC 112 Zadar zaprimio je više dojava o padu stabala i telefonskih stupova na prometnice te grana koje su oštetile parkirana vozila. Neke od dojava odnosile su se na odsukivanje jedrilice u uvali Maestrala (Zadar) i padu više krovnih crjepova s crkve kod mjesta Sali. Uslijed jakog juga došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom na više mjesta u županiji. Ekipe HEP-a su na terenu, a normalizacija se očekuje tijekom jutarnjih sati.

Proslavljena zadarska riva nakon silnih oštećenja prethodnih desetljeća i nemogućnosti obnove, sinoć je doživjela svoj krah. Mul na Obali Petra Krešimira IV je potpuno uništen, a od prethodnih juga podlokana riva na mjestima je razrovana poput razbacanih kockica koje opet treba složiti na svoje mjesto.

Nekoliko tona teške velike kamene blokove more je sinoć kao igračke razbacalo na rivu ili povuklo na dno ispod nje. Šteta je ovo koja će se tek zbrajati nakon obilaska gradskih otaca, piše Morski.hr.

Obnova za kojom zadarska riva vapi desetljećima teška je preko 50 milijuna kuna, kako je to jutros novinarima potvrdio i gradonačelnik Branko Dukić. Čini se da ovaj put odgodi neće biti mjesta kao ni obnovi alternative.

Osim nasukavanja dviju brodica, i padanja fasada na automobile u nekim dijelovima grada, zanimljivo je kako je u Zadru jučer po prvi put bio zatvoren i poznati pješački most za poluotok.

Donosimo i galeriju fotografija koju je snimio poznati zadarski fotograf, Saša Čuka.

Šibensko-kninska županija

Tijekom 29./30. listopada zbog jakog juga na širem šibenskom području ŽC 112 Šibenik je zaprimio više dojava građana. Na području županije zabilježeno je 26 intervencija otklanjanja oborenih stabala i 9 požara drvenih stupova električne mreže na kojima su intervenirali vatrogasci i komunalne službe. Došlo je do nekoliko prekida u opskrbi električnom energijom na području Tisnoga, Skradina, Vodica i Rogoznice. Prekidi u opskrbi strujom trajali su kraće vrijeme, jedino još manji dio potrošača na području Rogoznice je bez struje. Normalizacija opskrbe se očekuje u jutarnjim satima.

Dubrovačko-neretvanska županija

Tijekom 29./30. listopada zbog jakog južnog vjetra i kiše na području cijele županije ŽC 112 Dubrovnik zaprimio je više dojava zbog odrona na Jadranskoj magistrali (vidikovcu kod Dubrovnika, kod Slanoga, prema Majkovima i Ratac), vjetar je iščupao stabla koja su pala na državne ceste (Trstenik i Orebić). Nekoliko dojava bilo je zbog iskrenja električnih vodova u gradu Dubrovniku.

Dubrovnik, Foto: Boris Bašić


Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime