Broj umrlih je rekordan pa HZJZ cijepljenje preporučuje rizičnim skupinama. Zato je 320 tisuća doza cjepiva protiv gripe krenulo prema domovima zdravlja.

– Očekujemo da će distribucija završiti u ponedjeljak, to jest u utorak i u srijedu kreće cijepljenje protiv gripe. Sad trenutno se distribuira prema županijskim zavodima oni dalje distribuiraju prema liječnicima obiteljske medicine, koji će započeti cijepljenje – kazala je za RTL Vesna Višekruna Vučina iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Liječnici savjetuju da se cijepljenje obavi što prije. Za stvaranje prvog imuniteta potrebna su minimalno dva tjedna.

– U Hrvatskoj vam gripa dolazi u 12. mjesecu, u drugom dijelu 12. mjeseca, ali kako ljudi putuju, a sezona gripe varira od zemlje do zemlje, onda se sporadični slučajevi mogu očekivati već sad u ovom mjesecu – kazao je liječnik obiteljske medicine Dragan Soldo.

Cjepiva dovoljno za one koji se odluče

Za razliku od viroze, gripa stiže naglo. Simptomi su glavobolja, bol u mišićima, visoka temperatura i kašalj. Cjepiva ima dovoljno za one koji se odluče. Besplatno je za zdravstvene radnike, starije od 65 i kronične bolesnike. Ostali ga mogu kupiti u ljekarnama po cijeni od stotinjak kuna.

– Medika na svojim zalihama ima nešto manje od 5 tisuća doza cjepiva, koja služe za distribuciju po ljekarnama i za pacijente koji će to dobiti u privatnoj praksi – kazao je Jakša Jaki Radošević, direktor sektora nabave u Mediki. Iako gripa traje kratko, može uzrokovati ozbiljne komplikacije. Zato se cijepljenje preporučuje i djeci i trudnicama.

Draženović: ‘U ovoj sezoni dominantan virus A’

Doktor Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za gripu, kazao je za RTL kako se nada da se neće ponoviti prošlogodišnja sezona kada je dominirao virus B Yamagata koji se u Hrvatskoj nije pojavio 25 godina.

– Zbog toga je bio povećan broj oboljelih i smrtnih ishoda. Nadamo se da će sezona biti blaža, a prema najavama iz Europe moglo bi se raditi o sezoni u kojoj će biti dominantan virus A – kazao je Draženović.

Istaknuo je za RTL kako je cijepljenje civilizacijska tekovina od koje svatko može imati koristi, a objasnio je kako se djecu može cijepiti od njihovog navršenog šestog mjeseca pa nadalje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime