KRAJEM GODINE KREĆE IZGRADNJA LUKE OMIŠ Grad na Cetini dobiva svoju “Zapadnu obalu”, a već sljedeće godine i liniju prema Braču

Omiš će ovim vrijednim projektom dobiti i 440 metara dugu šetnicu s oko 80 sezonskih vezova, hortikulturnim uređenjem, novom javnom rasvjetom i ormarima za struju i vodu

Grad Omiš bi u ljeto 2021. godine trebao dobiti prvu gradsku luku. Bit će to prva luka u povijesti grada na ušću Cetine. Prema riječima ravnatelja Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije, Domagoja Maroevića, ovaj projekt vrijedan 75 milijuna kuna trebao bi započeti već krajem ove godine.


Omiš će ovim vrijednim projektom dobiti i 440 metara dugu šetnicu s oko 80 sezonskih vezova, hortikulturnim uređenjem, novom javnom rasvjetom i ormarima za struju i vodu. Uredit će se ukupno 12 tisuća kvadrata obale.

Maroević je za Dalmacija Danas kazao da će na 10 000 kvadrata kameno oblagačkih radova spomenuta šetnica pomalo podsjećati na splitsku Zapadnu obalu, a proširit će se i postojeća infrastruktura obzirom da domaći brodari trenutno rade u vrlo skučenim uvjetima.

– Natječaj za odabir izvođača radova je raspisan danas, a radovi bi, ako ne bude žalbe u postupku, trebali započeti do kraja ove godine odnosno, odnosno najkasnije početkom 2019. godine. Luka bi se trebala otvoriti za sezonu 2021. godine – govori nam Maroević.

Domagoj Maroević, ravnatelj Lučke uprave SDŽ

Omišani vjeruju da će se realizacijom ovog projekta dogoditi preporod njihovog grada. Omiš će sasvim promijeniti svoj izgled i ulogu, dosege i privlačnost za turiste, kako s mora, tako s kopna. Nautički turizam u Omišu vjerojatno će doživjeti značajan porast, a nova i moderna vizura grada trebala bi dodatno doprinijeti njegovoj atraktivnosti.

Linija Omiš – Postira

Novost je i povezivanje s otokom Bračom.


– Bit će utvedena linija između Omiša i Postira koja bi trebala profunkcionirati već iduće godine. Tu će Grad Omiš raspisati natječaj za koncesiju nad ovom linijom, tu očekujemo privatnog prijevoznika – govori nam Maroević.

Ravnatelj nam otkriva da će se najveći dio sredstava osigurati preko fondova.– Radi se o sredstvima preko Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a s obzirom da Županija svake godine izdvaja 4 milijuna kuna za lučku infrastrukturu, i tu očekujemo potporu Županije – ističe Maroević.

Što se tiče prometne infrastrukture, Hrvatske ceste će raditi ispravljanje omiške “S” krivine i prometno povezivanje luke.

Kad već svoju brzu cestu iz pravca Splita neće uskoro dočekati, Omišani po pitanju svoje luke i nove šetnice mogu konačno biti optimistični.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime