Čitali ste naš osvrt na korejski dvojac koji bez ikakve naknade promovira Hrvatsku. Popratili smo ih na njihovom dvodnevnom putovanju u Dolinu Neretve.

VEZANI SADRŽAJ:
KOREJSKA NACIONALNA TV U SPLITU Ovi ljudi nas obilato promoviraju u Aziji bez kune potpore, potpuno su zaljubljeni u Hrvatsku!

Obećali smo im, da ćemo ih nakon ovog osvrta, ostaviti na miru kako bi mogli neometano snimiti sve ljepote juga Hrvatske, te ih što bolje prezentirati svojim sunarodnjacima. Sposobna zagrebačka nevjesta Nam Mi Jeong, ovoga je puta izvukla iz rukava Hrvoja Sršena, Neretvanca iz Blaca koji je znatiželjnog profesora balkanske povijesti Kim Chul Mina ugostio u svojoj kući i proveo po rodnome kraju. Hrvoje je Kima učio kako dizati mreže, te mu je pokazao skrivene plaže u blizini ušća rijeke Neretve. Hrvoje je u cijelu priču upleo i svoja dva prijatelja iz susjednih mjesta kako bi priča bila još potpunija.

Neretvani su se pokazali kao izvrsni domaćini, tako da je snimateljska ekipa uz pratnju Drage Knežića iz Mihalja lovila jegulje tradicionalnom mrežom tratom. Dio bogatog ulova poslužio je za brudet dok je drugi dio poslužio Kimu da se nauči kako se jegulja sprema na ražnju. Mjesto Trn je dobilo čast da ugosti Kima u berbi mandarina. Domaćin Ivo Sršen poveo je znatiželjnog putnika u tradicionalnu berbu mandarina kroz kanale u trupici, te mu je pokazao kako se već generacijama mukotrpno bere neretvanska mandarina.

Gosti su punih želudaca i sjajnih dojmova napustili Dolinu Neretve te se zaputili prema Korčuli.

Za izjavu smo pitali domaćina Hrvoja koji nam je kazao kako je ponosan što je mogao ugostiti srdačnu televizijsku ekipu, ali je naglasio kako je žalosno da jedino gosti iz daleke Koreje i jedna trgovačka kuća čije se reklame vrte po našoj televiziji rade na promociji njihova kraja i njihovih eko proizvoda. Zahvalio se gostima koji su njemu i njegovoj obitelji ukazali čast da im budu domaćini te je rekao kako se raduje svim budućim gostima u Neretvi jer, kao što se televizijska ekipa sama mogla uvjeriti, taj kraj ima štošta za ponuditi.

Mi bismo se složili da je žalosno što ljepote Doline Neretve odgovorni u hrvatskom turizmu nezasluženo zapostavljaju te smo za kraj saznali dojmove snimatelja Jung Seoik Hoa i režiserke Park Sunyeon, koji su nam kazali da ih je gostoprimstvo Neretvana oduševilo, kako im je žao što nisu imali više vremena za posjet ovoj plodnoj dolini te da će idući put svakako posjetiti Naronu i Mostar koji su na maloj udaljenosti od Blaca, Trna i Mihalja. Posebno im se svidjelo da je sve što im se našlo na trpezi svježe uhvaćeno ili ubrano te da bi te stvari domaći svijet trebao cijeniti, a ne uzimati zdravo za gotovo.

Mi bismo za kraj dodali, nadovezujući se na vaše brojne komentare našeg prethodnog članka, da je ovo zasigurno ogromna medijska promocija Hrvatske prema milijunskoj publici i nadamo se kako im ovo nije posljednji put da dolaze kod nas. Na odgovornima u turizmu ostaje da se nađe način kako prigodno zahvaliti ekipi, a i dobar je način kako mogu pokazati da njihove fotelje nisu same sebi svrha.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime