Korčulani bijesni: Vandali šarali po stijenama u poznatom rezervatu prirode

Sudeći prema broju komentara na društvenim mrežama, Korčulani su zgroženi nedjelom nepoznatih počinitelja

Prije nekoliko dana stanovnici Korčule su ostali šokirani novim primjerom eko-vandalizma, a rasprava na društvenim mrežama ni danas ne jenjava. Naime, netko je odlučio ‘popraviti’ dio prirode tako da je crnim sprejem zašarao kamene gromade koje se nalaze u Kočju, prirodnom fenomenu smještenom na sjevernoj strani istočnog dijela otoka.


Umjesto ljubavnih izjava ili nečijih imena, osvanuo je pozdrav koji se upotrebljavao, vrlo vjerojatno, prije nego li se autor rodio. Politiku i odgoj na stranu – nedopustivo je da se ovako odnosimo prema zaštićenom rezervatu.

U Registru zaštićenih objekata prirode Republike Hrvatske Kočje je 1962. godine proglašeno specijalnim rezervatom šumske vegetacije. Brda koja ga zaklanjaju od pogleda s Pelješkog kanala čine prirodnu barijeru, čuvajući ovaj mikro svijet od juga i bure. Na nepunih pet hektara površine niz je prolaza, špiljskih prostorija, malenih čistina uokvirenih stoljetnim česminama, a teksturu njihovih raznobojnih hrapavih površina izjednačuje baršun duboko zelene mahovine.

Ispod objavljenih fotografija se razvila rasprava, a mi donosimo neke od komentara bijesnih sugrađana:

Očito ljepota prirode uvrijedila kulturu omladine koja seže do razine pisanja velika štampana slova jer im je netko rekao da nešto znače.

– Neka to učine na svojim kucama i pragovima!– Osjećam se ko da mi je neko ispisao kuću. Svi mi koji smo odrasli na Brdu i igrali se u Kočju, posebno volimo to mjesto. Puno puta smo se penjali po stinama, igrali nogomet i graničara na velikoj ledini, uvukli se u svaku spilju i popeli se na svaki kok! Usudit ću se reći da nije važno sto piše, već da je neko namjerno odlučio uništiti ljepotu nedirnute prirode koja se već stoljećima brižno čuva. Zašto?? Koje su to frustracije u čovjeku? Sjećate li se požara devedesetih, kada je sve oko Kočja izgorilo?! Jedino je taj dio ostao netaknut! Mjesto na koje svi trebamo biti ponosni i čuvati ga za našu djecu i unuke, buduće generacije.

– Devalvacija kulture, ljudskosti, poštenja, ovo je odraz našeg društva i predskazanje još gore budućnosti 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0