Kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, u ožujku se već tradicionalno obilježava Mjesec Frankofonije. Prokultura – Split i ove godine organizira bogati program, a najzanimljiviji događaj zasigurno je glazbena večer posvećena posljednjem velikanu francuske glazbene i umjetničke scene, pjevaču, glumcu, skladatelju, tekstopiscu i pjesniku Charlesu Aznavouru preminulom krajem prošle godine u 94. godini života.

U svojoj osamdeset godina dugačkoj karijeri napisao je preko tisuću pjesama koje je interpretirao na čak devet jezika. Obrađivali i prepjevavali su ga najpoznatiji svjetski glazbenici, a godine 1998. online glasači CNN-a i Time Online iz cijeloga svijeta proglasili su ga „Zabavljačem stoljeća“ (Entertainer of the Century).

Klasici poput “La Bohème”, “For me formidable”, “Emmenez-moi”, “Que c’est triste Venise”, “La mamma” i brojni drugi ušli su u antologiju francuske, ali i svjetske glazbe, a mnogi ni ne znaju da su upravo njegove i pjesme primjerice “Yesterday when I was young” i “She” koja je doživjela nove uspjehe nakon što je objavljena kao glazbena tema filma “Notting Hill” sa Juliom Roberts i Hugh Grantom u glavnim ulogama.

Te i brojne druge bezvremenske klasike u nekom novom svježem ruhu možete poslušati u Splitu ovaj petak, 15.03. u Gradskom kazalištu mladih Split u izvedbi Ane Opačak i gostiju Zdravke Damjanović, Kristine Nuić Prka i Joška Tranfića.

Splitska glazbenica Ana Opačak višestruka je pobjednica “Večeri francuske šansone” te sudionica brojnih festivala u Hrvatskoj i inozemstvu, voditeljica Kluba Prijatelja šansone te najpoznatija mlada interpretatorica francuskih šansona koja i u svojim autorskim pjesmama uspješno miješa elemente šansone, popa i jazza što je čini jednim od najzanimljivijih novih glazbenih imena.

Koncert počinje u 20h, a ulaznice po cijeni od 30kn možete nabaviti na blagajni GKM Split.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime