Vrhunski sport danas je postao vrlo zahtjevna mentalna i fizička aktivnost koja konstantno pomiče granice mogućeg. U mnogim sportovima, bilo pojedinačnim ili ekipnim, Hrvati uvjerljivo dominiraju i sve su prisutniji na globalnoj sportskoj sceni te na tronu pobjednika. Primjetno je da pobjeđuju ili su rame uz rame s ekonomski i globalno jačim i većim sportskim silama i protivnicima. I kad gube od istih, gube muški. Nešto ima i u toj sportskoj i surovoj genetici hrvatskog sportaša, genetici pobjednika koja je utkana u njegovu iskonsku srž od davnina.

Naučeni kroz stoljeća u vječitoj borbi za dokazivanjem prema svakom vladaru (ili tlačitelju) postali smo vrsni ratnici koje su poželjeli mnogi veliki vojskovođe, ali i stvarani u raznim povijesnim previranjima uz izgrađen ratnički habitus, ne treba biti previše iznenađen da su Hrvati pomicali granice mogućeg u sportu i tako sportu u svjetskim okvirima davali posebnu dimenziju budući da smo se tako kao mala i relativno siromašna državica (u odnosu na ostale rivale ali i općenito u usporedbi s ostalim sportskim silama) ujedno upisali na svjetsku mapu sportskih velikana i trajemo. I nadam se da ćemo tu dugo i ostati.

Teške životne priče

Mnogi strani mediji nisu posvećivali puno pažnje na činjenice da su neki naši najuspješniji sportaši imali nevjerojatno teške životne priče. Pola naše nogometne reprezentacije i cijeli niz sportaša je bilo obilježeno ratnim razaranjima, izbjeglištvom i ostalim groznim traumama koje nisu za poželjeti nikome. No, to su stvari koje ih ili slome ili izgrade i oblikuju u neke od uspješnijih osoba (ne samo u sportu) pa je danas dobar dio te generacije sinonim uspjeha koji je nastao iz gladi za opstankom i neutaživom željom za boljim sutra (za sportskim i općenitim uspjehom).

Veliki interes za „tajnama“ sportskog uspjeha Hrvata u raznim sportovima (nogomet, rukomet, tenis, veslanje, jedrenje, i ostalim sportovima) pokazali su mnogi strani mediji među kojima se posebno ističu britanski BBC te američki i planetarno utjecajni CNN koji su višekratno radili reportaže u Hrvatskoj (prvenstveno o turističkim ljepotama i sportskim uspjesima).

Zemlja od 4,5 milijuna stanovnika (svakim danom sve nas manje ima tu!) ruši sve sportske stereotipe, postiže vrhunske rezultate u pojedinačnim i ekipnim sportovima a bez da država odnosno nadležne institucije imaju dostatnu i kvalitetniju brigu te pravi smjer u provođenju sportske rekreacije ili vrhunskog sporta.

Više od polovice odraslih je pretilo

Znanja radi, u Hrvatskoj danas više od trećine djece ne sudjeluje u sportskim aktivnostima, a više od polovice, konkretno 56,1 %, dva ili više sati dnevno provede gledajući televiziju ili koristeći elektroničke uređaje. Više od polovice odraslih je pretilo, a po pitanju pretilosti Hrvatska je peta na negativnoj listi zemalja članica EU-a dok posebno boli činjenica da je Hrvatska za sport i rekreaciju kroz 2016.g. potrošila mizernih 0.06% BDP-a čime smo također na negativnoj listi zemalja EU-a.Iz posljednjeg jasno se razaznaje da je svakoj razvijenoj državi bitno da pored stvaranja sportskog rezultata (uspjeha) ujedno važno i provođenje niza sportskih ali i edukativnih aktivnosti kako bi sport postao sastavni dio svakodnevice kako za djecu, mlade i odrasle a iz rada s djecom i mladima uz stručno osoblje očekuje se taj iskorak i prijelaz prema vrhunskom sportu. Iznad svega, tako se država ujedno brine i za zdravlje svoje nacije dajući optimalne okvire bavljenja sportom i rekreacijom kao institucionalni oblik bavljenja sportom kao jaki organiziran sustav.

Hrvatski treneri – priznati u svijetu

Osim interesa stranih medija za naše uspjehe, posebnu pozornost pokazale su svjetske velesile angažmanom naših trenera da prenesu svoja znanja i svoje vizije u stvaranju vrhunskog sportskog rezultata, a najviše i najkonkretnije je otišla jedna velika Kina koja je prije više od 10 godina započela suradnju s HOO-om. Kina je globalna velesila i najmnogoljudnija zemlja na svijetu, ali na sportskom planu veliki rezultati su izostali. Hrvatska, koja nema niti 1% kineskog stanovništva, postiže zavidne uspjehe u različitim sportovima pa je i u mnogim sportovima bolja od Kine.

Kina, čiji je BDP u 2018. iznosio oko 13.000 milijardi dolara, čak je 250 puta ekonomski snažnija od Hrvatske, čiji je BDP iznosio skromnih 55 milijardi dolara. Snaga Kine još je veća kada se usporedi stanovništvo. Kineza je oko 1,4 milijarde, a Hrvata je samo četiri milijuna, što znači da na svakog Hrvata dolazi 350 Kineza.

Upravo su međunarodni sportski uspjesi Hrvatske ponukali Kineze da u Hrvatskoj razvijaju svoje buduće sportaše i buduće pobjednike. Ako itko zna prepoznati pravi put prema uspjehu iz kojeg god kuta gledali, to su Kinezi koji već dulje od desetljeća nastoje u Kinu privući vrhunske sportaše (nogometaši, košarkaši, rukometaši, vaterpolisti, itd), ali i učiti od najboljih. Tako se može reći da je sportska suradnja Kine i Hrvatske velika pohvala hrvatskom sportu te izvrstan pokazatelj koliko sportski uspjesi znače međunarodnom ugledu naše zemlje.

Karijera sportaša određuje se još u vrtićima

No osvrćući se kroz interakciju s kineskim prijateljima, zaključak je da na vrhunskom sportskom nivou žele pratiti sportske velesile (u onim sportovima u kojima su lošiji) i učiti od najboljih, ali isto tako su sigurni da je to garancija da će država dodatno motivirati djecu i mlade da im sport bude kultura i način svakodnevice. Kineski sportaši su produkt državne vlasti i dobro uređenog sustava, oni karijeru jednog sportaša određuju još u vrtićima gdje ih redovito posjećuju predstavnici vlasti u potrazi za talentima. To je ujedno najbolja i najsigurnija investicija jer se ulaže u djecu i generacije koje dolaze. Sport je u Kini, kao ni u jednoj drugoj zemlji, simbol snage te nacije. Stanovništvo slavi uspjehe svojih sportaša (kao kod nas) dok državni vrh smatra da su dobri sportaši odraz jakog sustava. A kod nas?Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime