Close Menu
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
Facebook Instagram YouTube WhatsApp
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter) RSS
  • Naslovnica
  • Dalmacija
    • Split
    • Obala
    • Zagora
    • Otoci
    • Marjan
    • Naši ljudi
    • Štorije
    • Cooltura
  • Vijesti
    • Hrvatska
    • Svijet
    • Tech & Biznis
    • Vrijeme
    • Crna kronika
    • Znanost
    • Kultura
  • Sport
    • Hajduk
    • Nogomet
    • Košarka
    • Ostali sportovi
  • Relax
    • Glazba
    • Showbizz
    • Foto đir
    • Gastro
    • Zabava
    • Zdravlje
    • Fashion & lifestyle
  • Specijali
    • Vaše vijesti
    • Životinjski kutak
    • Vijađ
    • Dvi-tri riči
    • EX CATHEDRA
    • #TvojeMisto
    • Zdravlje - Priska Med
    • PEČAT OD VRIMENA
    • Na današnji dan
    • IZGUBLJENO-NAĐENO
    • Stara splitska prezimena
    • Razredi s osmijehom
    • Najbolje iz Dalmacije
    • Kako su nastali splitski kvartovi
  • Kolumne
    • ANTONIO KULAŠ
    • DANIJEL KRAJINOVIĆ
    • HRVOJE ZNAOR
    • JURICA GALIĆ JUKA
    • KATA MIJIĆ
    • MARIJA PARO
    • MATE BOŽIĆ
    • MARIO TOMASOVIĆ
    • MENTALNO ZDRAVLJE
    • MIRELLA MEIĆ
    • MIŠO ŽIVALJIĆ
    • NIKOLA BARBARIĆ
    • RADE POPADIĆ
    • TRINAESTO PRASE
    • ŽANA PAVLOVIĆ
DALMACIJA DANASDALMACIJA DANAS

Koliko dugo držati gljive u hladnjaku? Evo što je rizično

Gljive su jedna od onih namirnica koje su genijalne kad su svježe, a prilično sumnjive kad im prođe rok
D.D. / Foto: Pixabay9. studenoga 2025. 18:32
Podijeli
Facebook Twitter Telegram WhatsApp E-mail adresa

Lako ih je kupiti “za sutra”, pa zaboraviti u ladici hladnjaka dok ne postanu tamne, ljepljive i pomalo - sumnjive. Ako ste se ikad zapitali koliko dugo gljive zapravo mogu stajati i kako ih pravilno čuvati da ne propadnu, ovo je vodič koji će vam sve razjasniti.

Kupljene gljive: trajnost i čuvanje

Svježe kupljene gljive, poput šampinjona, bukovača ili shiitakea, u hladnjaku obično traju od četiri do sedam dana. Ako su već narezane, taj se rok smanjuje na dva do tri dana.

Kako ih najbolje čuvati:

  • Ostavite ih u originalnom pakiranju ako ima rupice - gljivama treba zraka.
  • Ako ste ih kupili rasute, prebacite ih u papirnatu vrećicu (plastika zadržava vlagu i ubrzava propadanje).
  • Držite ih u najhladnijem dijelu hladnjaka, idealno u ladici za povrće.

Znakovi da više nisu za jelo:

Površina je sluzava ili ljepljiva, pojavile su se tamne mrlje, a miris je jak i neugodan - tada je vrijeme da ih bacite. Ako su mekane i gnjecave umjesto čvrste, više nisu sigurne za jelo.

Ubrane gljive: još kraći rok, još više pažnje

Ubrane gljive najbolje je pojesti isti dan, ali mogu izdržati do dva dana u hladnjaku. One brzo gube svježinu jer nisu tretirane i često sadrže više vlage, piše Index.

Prije nego ih spremite:

  • Očistite ih mekom krpicom ili četkicom, bez pranja pod vodom.
  • Spremite ih u papirnatu vrećicu ili košaricu obloženu papirom.
  • Ako ih nećete odmah jesti, možete ih kratko prokuhati i zamrznuti ili osuštiti - tako mogu trajati i nekoliko mjeseci.

Što ako ih želite sačuvati duže?

Ako znate da ih nećete pojesti u roku od par dana, gljive možete zamrznuti ili osušiti. Kod zamrzavanja, gljive najprije lagano propirjajte na suhoj tavi 5-10 minuta, pustite da se ohlade i spremite ih u posudice ili vrećice - u zamrzivaču mogu trajati i do šest mjeseci.

Kod sušenja, narežite ih na tanke ploške i osušite u pećnici (na oko 50 °C) ili u dehidratoru. Kad ih kasnije namočite u toploj vodi, ponovno će biti spremne za kuhanje.

Ukratko - koliko dugo mogu stajati

Svježe kupljene gljive u hladnjaku traju četiri do sedam dana, dok narezane gljive možete čuvati dva do tri dana. Ako ste ih sami ubrali, pojedite ih unutar jednog do dva dana. Već kuhane gljive mogu stajati u hladnjaku tri do četiri dana, ako su u zatvorenoj posudi. Zamrznute gljive mogu trajati i do šest mjeseci bez promjene okusa i teksture.

Gljive su, ukratko, fantastične - ali ne trpe odgađanje. Ako više nisu čvrste, elastične i mirišu po zemlji, bolje je ne riskirati.

Moja reakcija na članak je...
Ljubav
0
Haha
0
Nice
0
What?
0
Laž
0
Sad
0
Mad
0
Facebook Twitter Whatsapp Telegram
NAJNOVIJE VIJESTI
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
4
sat
Dok su u Hrvatskoj teme ustaše i partizani, sin komiškog ribara osvaja Nobela za fiziku. Tko je John M. Martinis?
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
4
sat
Ovo je presudno za buću brzu cestu prema Omišu: Osigurana sredstva za dovršetak ključne dionice brze ceste Mravince–TTTS
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
4
sat
Trener iskreno o problemu koji često viđa kod klijenata: "To stvara pritisak i frustraciju jer realnost pokazuje da svaki čovjek ima svoje granice"
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
4
sat
Marinić nam je komentirao presudu Visokog upravnog suda: "Ona nije rezultat preispitivanja suštine ograničenja prometa, nego isključivo formalnih i proceduralnih propusta"
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
4
sat
Radujte se, narodi. Gotovo je s kišom, sljedećih deset dana bez hladnoće, bez oborina, bez vjetra
NAJČITANIJE VIJESTI
  • Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    Sukob na Sućidru, teško ozlijeđen maloljetnik
    4. prosinca 2025. 12:06
  • Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    Znamo da se svi pitate zašto ne pišemo ništa o samoubojstvima. Za to postoje debeli razlozi
    4. prosinca 2025. 16:36
  • SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    SPLIT Izbodeni policajac teško je ozlijeđen, napadača uhvatila policija
    4. prosinca 2025. 07:43
  • Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    Veliki je prometni kolaps u Splitu i okolici: "Nema teorije da se ovo riješi uskoro"
    4. prosinca 2025. 14:37
  • I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    I TO SMO DOČEKALI Probijena lijeva tunelska cijev tunela Gladnjici na brzoj cesti čvor Mravince – čvor TTTS
    4. prosinca 2025. 14:45
DD Marketing 300x250
DALMACIJA DANAS
Facebook Instagram YouTube WhatsApp X (Twitter)
  • Uvjeti korištenja
  • Pravila o privatnosti
  • Prodaja i marketing
  • Impressum
  • Kontakt stranica
  • Cjenik
© 2025 Dalmacija danas. Sva prava pridržana.

Upišite što tražite i kliknite na tipku Enter za početak pretrage. Kliknite tipku Esc za prekid.