Već sutra nam stiže jedan od najljepših dana u godini - Božić. Vrijeme je to koje provodimo uz naše najmilije, za obiteljskim stolom. Domaćice obavljaju posljednje pripreme, pećnice se pale. Vrijeme je za izradu kolača kojima ćemo se zasladiti nakon obilnog ručka.
Razgovarali smo s Teom Mamut, poznatom splitskom slastičarkom, vlasnicom slastičarne "O'š kolač", o tome koji su njoj kolači simbol Božića.
"Fritule mi nekako obilježavaju taj period, zatim su tu vanilin kiflice i obavezno orahnjača. Mama radi super orahnjaču. Postoji božićni njemački kruh, stollen se zove, njega ću raditi ovaj Božić. To nije zapravo kruh, u njemu su marcipan i kandirano voće", otkrila nam je Tea.
Kutije s kolačima
Već više od pet godina, Tea i njezin tim oduševljavaju Splićane, ali i goste. I za ove blagdane pripremili su primamljive kutije s kolačima. U njima je šest vrsta keksića, a svatko može pronaći nešto za sebe.
"Imamo šest vrsta kolačića - neke klasike ostavimo, ali uvijek dodamo neke nove. Prvi put sam u ponudu stavila mak, ja ga volim, ali nismo ga imali u ponudi. Imamo prhke pužiće sa makom i orasima, zatim imamo badem kiflice - one su bez brašna, više su marcipanaste, zatim su tu prhki kolutiće sa karamelom i čokoladom, imamo pistacio linzere - napravili smo tijesto od pistacija i gore puno sjeckanog pistacija. Imamo naše standardne čoko medenjake, to su sočni kolačići sa čokoladom i začinima za medenjake, imamo prhke kuglice sa vanilijom i imamo kolačiće sa badem brašnom, glavni sastojci su bademovo brašno, kardamom i cimet", kaže nam Tea.
Zanimalo nas je što Teu inspirira.
"Klasika mi je nit vodilja, ali iz toga napravimo neki twist, da malo razbijemo monotoniju. Iako moram priznati da su neke stvari klasične najbolje. Uvijek pokušavamo da je nešto malo drugačije. Tako recimo svi rade klasične linzere, a ja sam odlučila stavit pistacio, da bude malo drugačije. Keksići sa slanom karamelom se sastoje od dva dijela, ali u njima je nešto neuobičajeno", otkrila nam je Tea.
Kaže nam i da ekipa s posla prva isproba sve novitete koje rade, a tako je bilo i ovoga puta.
"Mi međusobno sve isprobamo. Probali smo i degustirali sve početkom 11. mjeseca. Svatko je morao napraviti nešto svoje, da vidimo i da nekako odlučimo. Familija također proba, ali ne valja kad previše ljudi proba jer svatko ima svoje mišljenje, jedni žele jedno, drugi nešto drugo", kaže nam dalje.
U slastičarnici O'š kolač uvijek se može pronaći i bezglutenske proizvode, ali i ponešto za vegane. Čak i u božićnoj kutiji s keksima - dva su keksića bezglutenska.
Recept za čoko medenjake
I vi imate priliku da vam dom zamiriše po medenjacima. Tea Mamut podijelila je s nama recept za svoje čoko medenjake, a od jedne doze dobit ćete 32 komada.
Sastojci:
200g maslaca, sobne temperature
88g smeđeg Muscovado šećera
88g kristal šećera
2 manja jaja
45g kakaa
4g soli
275g glatkog brašna
4g sode bikarbone
175g čokoladnih kapljica ili sjeckane čokolade (sa 70% udjela kakaa)
5g začina za medenjake
Postupak:
Miksati maslac i šećere dok ne postane svijetlo i pjenasto.
Dodati postepeno jaja.
U zasebnu zdjelu izvagati sve suhe sastojke uključujući i čokoladu.
U smjesu sa maslacem, šećerom i jajima dodati odjednom sve suhe sastojke i samo kratko povezati.
Tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u frižideru 1 sat.
Izvagati komadiće od 30 g, formirati u kuglice i položiti na pleh obložen papirom za pečenje.
Peći na 180 C, 6 min.
Potpuno ohladiti prije serviranja.