Kazne za ilegalne berače šparoga i do sedam tisuća kuna

Svi koji šparoge beru za prodaju, a nisu zatražili dozvolu Hrvatskih šuma, mogli bi to masno platiti

Vrhunac je sezone šparoga, a mnogi ih beru ne znajući da je za berbu na zemljištima kojima gospodare Hrvatske šume potrebno imati godišnju dozvolu.


Godišnja se dozvola za branje u šumama mora zatražiti osobno, poštom ili elektroničkim putem. Donedavno je ona za osobne potrebe stajala i do 200 kuna, piše Dnevnik.hr.

– Od veljače je taj pravilnik promijenjen. Branje šumskih plodova, znači i šparoga, i gljiva, i svih ostalih vrsta za osobne potrebe je besplatno. – govori ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Ali nije za one koji šparoge prodaju na tržnicama. Po svakom ubranom kilogramu Hrvatskim šumama trebaju platiti 20 kuna nakon što s njima sklope ugovor.

Prema Zakonu o šumama, dužnost je čuvara šuma od berača bez dozvole zatražiti osobnu ispravu, pregledati osobu, prtljagu ili prijevozno sredstvo te joj oduzeti šumske proizvode. Kazne za ilegalne berače kreću se od tisuću do sedam tisuća kuna.


– Samo tko će taj zakon provoditi, hoće li to neko moći kontrolirati, ja ne znam. – govori Ika Kruneš iz Raštana Donjih za Dnevnik.hr.

Dobro pitanje jer dozvole su bile obvezne i lani, ali Šumarska inspekcija nije imala niti jednu prijavu, niti je podnijela ijedan optužni prijedlog. Zaključak je samo jedan – ili je ilegalce u Hrvatskoj nemoguće otkriti, ili su naši berači doista savjesni.Više pogledajte OVDJE.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0