Razgovarali smo s predsjednicom Udruženja obrtnika Grada Hvara i nezavisnom gradskom vijećnicom Hvara Katicom Vučetić. Između ostalog kazala nam je da se turistička sezona na jednoj od otočkih perjanica hrvatskog turizma popravlja, ali i upozorava javnost da to još uvijek nije dovoljno za preživjeti nadolazeću godinu.

– Svoj obrt sam otvorila tek krajem svibnja i taj mjesec je zaista bio loš. Imali smo ponešto naših domaćih gostiju i to je bilo sve. Ipak u idućim mjesecima dolazilo je do pozitivnog rasta. Lipanj je bio na 12 posto prošlogodišnjih dolazaka, srpanj je imao 28 posto u odnosu na prošlu godinu, a kolovoz će vjerujem biti mnogo bolji od srpnja. Naznake za kolovoz su puno bolje nego što sam i sama očekivala. Međutim, moramo još malo sačekati sa zaključcima, jer situacija s Covidom-19 je promjenjiva i nije stabilna – oprezna je Katica koja se turizmom i ugostiteljstvom bavi više od 40 godina.

Grad Hvar je pomogao građanima i poduzetnicima u vremenu krize

Vjeruje da će rujan ponuditi pozitivne turističke brojke, ali naglašava da će to sve biti dovoljno samo za pokrivanje troškova i isplate plaća radnicima.

– Bitno je da nekako pokušamo spasiti sezonu te da uspijemo bez problema ljudima isplaćivati plaće, to nam je danas najbitnije – jasno će Vučetić.

Hvar je s mjerama počeo već u travnju, a u svibnju je donesena mjera zamrzavanja svih obrtničkih davanja prema gradu. Podsjećamo, tada je početak turističke sezone bio potpuno upitan i uopće se nije nazirao početak iste. Osim toga, kako nam prepričava nezavisna gradska vijećnica, Hvar je otpisao građanska, obrtnička i poduzetnička davanja za javne površine i poslovne prostore. S druge strane, ako se ovakav pozitivan trend nastavi neka davanja prema Gradu Hvaru će se morati vratiti, istaknula je objašnjavajući financijsku situaciju Hvara.

– Mislim da su obrtnici zadovoljni s mjerama gradskih vlasti, jer se tim potezima uvelike njima ušlo ususret, što je zapravo i bilo očekivano – naglasila je.

Cijene karata Jadrolinije vraćene na zimsku tarifu

Aktivna otočanka s velikim iskustvom u turizmu je kao nezavisna gradska vijećnica pokrenula inicijativu za smanjenje cijene plovidbenih karata Jadrolinije prema Hvaru.

– Još sam u svibnju primijetila da su cijene karata ostale iste kao u ljetnim mjesecima prošle godine. Šokirala sam se kada sam to vidjela. Odmah sam reagirala, javila sam se medijima i digla sam na noge cijeli otok. Kada su mediji alarmantno reagirali, očito je i Vlada RH shvatila poruku i propust te su cijene snižene, točnije vraćene su cijene zimskih tarifa – otkriva te nadodaje da su cijene karata u odnosu na ljetnu tarifu smanjene za oko 20 posto.

– I taj 20-postotni smanjeni iznos je strašno visok, ako uzmemo u obzir u kojoj se krizi nalazimo – upozorava.

„Mi smo najugroženiji, Vlada RH nam mora pomoći“

Smatra da bi Vlada RH za otoke trebala predstaviti nove financijske i gospodarske mjere, jer uskoro stiže jesen, a taj dugi period do nove turističke sezone za otočane može biti izuzetno bolan, upozorila je hvarska nezavisna gradska vijećnica.

– Imamo najskuplje troškove života i najskuplju dostavu, a pravu sezonu nećemo imati niti mjesec dana. To čak nije sezona, nego ostaci sezone. Inzistirat ću da vladajući na najvišim državnim razinama donesu mjere kako bi mogli preživjeti nadolazeću jesen i zimu. Nastavit ću se boriti za nove mjere koje Vlada RH mora donijeti prema svim hrvatskim otocima koji su trenutno najviše gospodarski pogođeni financijskom krizom – zaključila je Katica Vučetić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime