KATASTROFALNO STANJE U VRGORCU: Članovi HGSS-a cijelu noć pomagali stanovništvu

Voda prodire u kuće, a vodostaj i dalje raste tako da će spašavatelji i danas imati pune ruke posla


Cijelu noć članovi HGSS-a pomagali su lokalnom stanovništvu u obrani od nezapamćenih poplava u Krškom polju Kokorići. Izrađivali su se nasipi i prevozile potrepštine za mještane koji su radi poplave ostali odsječeni od ostatka svijeta. 50-ak stanovnika iz 12 domaćinstava već treći dan ne može iz svojih kuća.


NEZAPAMĆENE POPLAVE U VRGORCU: Odječeno i ostalih 14 kuća, vodostaj je u daljnjem porastu

Voda prodire u kuće, a vodostaj i dalje raste tako da će spašavatelji i danas imati pune ruke posla. HGSS-ove ekipe se mijenjaju i ostat će na terenu sve dok se situacija ne primiri i voda ne povuče kako bi se stanovnici mogli vratiti u normalan život.

Poplave nastaju uslijed naglih obilnih kiša kad prorade mnogi podzemni izvori od kojih je najpoznatiji Žiljin. O Žiljinu je svojedobno pisao Prof. dr. sc. Vinko Jović.U svojoj studiji o vodama zabiokovskog dijela neretvanskog sliva o ovoj pojavi piše: “Do pojave dolazi izbijanjem podzemne vode na estaveli u vrtači Žiljin između Kozice i Dragljana, nadmorska visina cca 290 m, koja se slijeva i teče hipsometrijskom odrednicom prema nižim područjima, tj. prema Dubravi, nadmorska visina od 225 do 230 m, odnosno prema Jasenskom polju, nadmorska visina cca 220 m.

Daljnjim povećanjem tlaka u podzemnom sustavu podzemna voda izbija na svim skrivenim estavelama u vrtačama a naročito uzduž podzemnog toka, praktično na cijelom području… Narod iz tog kraja kaže: ‘Skočio je Žiljin’!

Poplava traje jedan do nekoliko tjedna, nakon čega se kroz sustav ponora povlači sukladno s opadanjem piezometarske plohe podzemnog toka. Treba primijetiti da je komunikacija s nižom razinom plavljenja (Bunina – Kokorići) isključivo putem kanalskog podzemnog sustava”.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
10
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime