Prvo Prvenstvo svita u kuvanju sipe i boba održat će se danas na Brcu u Kaštel Kambelovcu i to samo tjedan dana nakon Fešte o` boba. Na natjecanju će se u tri kategorije predstaviti kuhari profesionalci, mladi kuhari i pučki kuhari. Početak događanja je u 10 sati ujutro.
Ovogodišnje natjecanje biti će uvod u događanja koja će biti osmišljena za slijedeću godinu jer želja je organizatora dogodine prirediti događanja na temu „Kaštelanski žmuli i pjati“. Prethodno će se istražiti koja su to tradicionalna kaštelanska jela pa uz njih sljubiti kaštelanska vina i kaštelanska ulja pa nas dogodine očekuje višednevna eno-gastro fešta na temu kaštelanskih žmula i pjata, piše portal Grada Kaštela.
Satnica za subotu:
-10 sati kuhari profesionalci
-11.30 sati mladi kuhari
-13 sati pučki kuhari
Kuhanje će se odvijati na pet mobilnih kuhinja, a u poslijepodnevnim događanjima očekuje se šušur uz političare, estradnjake, novinare, sportaše i druge.
Ovogodišnji kuriozitet su natjecatelji iz Slovenije koji će se nadmetati u prve dvije kategorije, a kao član žirija će biti priznati svjetski kuhar iz Slovenije, Joža Oseli.
Voditelj ocjenjivačkog suda je SKMERovac od prvog dana, kuhar Anton Nišević, a organizatori su Udruga kaštelanski crljenak, JU RERA uz podršku Grada Kaštela i Turističke zajednice Kaštela.
Recept: Kaštelanski brujetin ili sipa sa bobom
U Splitu se uvik govorilo grub si ka sipa iliti ružan si kao sipa.Ovo je Kaštelanski recept jer kao što znate kaštelani su poznati po bobu i cak imaju i imaju poznatu manifestaciju "Fešta od boba".Kaštelanski ribari imali su dva vrlo jednostavna jela sa sipom to je sipa sa bobom i sipa lešo s krumpirima.
Ocistite bob od mahune.U slanoj kljucavoj vodi kuhajte bob dok ne omeksa.
Ocistimo i narezemo sipu na komade .Pazite kod ciscenja da sacuvate crnilo jer ce vam trebati za umak.
Zagrijte maslinovo ulje ,propirjajte sitno nasjeckani luk ,dodajte na kockice nasjeckanu sipu pa nastavite dinstat dok sipa ne pobijeli ,podlijte sa vinom i prosekom ostavite kuhati poklopljeno 45 min. dok sipa ne omeksa.
Nakon sto je sipa omeksala pred sami kraj kuhanja dodajte skuhani ocijedeni bob i crnilo od sipe ,dobro promijesamo i pustimo da se sjedini ,po potrebi posolimo ,poparimo i dodamo prstohvat ribanog muskatnog orascica.Pospemo nasjeckanim peršinom. (Coolinarka)