Veliki broj turista koji ovih dana prolaze kroz splitsku tj. kaštelansku Zračnu luku pokazatelj su dobre turističke sezone koja još uvijek traje ali većina Kaštelana se okrenula branju maslina. Kako saznajemo od maslinara ovo je godina rekordnog uroda maslina za razliku od prošle godine, pa ispred svake kaštelanske kuće možemo vidjeti puna stabla plodova. Ovog vikenda kaštelansko polje vrvilo je maslinarima koji su vikend i lijepo vrijeme iskoristili za branje maslina, onako u krugu obitelji uz dobru marendu i domaću, vinsku kapljicu.
Mi smo se, također, uputili u posjet jednoj kaštelanskoj obitelji koja ima maslinik na predjelu Marseline. Braća Fradelo, obitelj Mladena i Ivice Kuzmanića, koji su poznati kao proizvođači vrhunskog, kaštelanskog vina, ovaj put su u krugu obitelji brali masline. Iz njihovog maslinika puca prekrasan pogleda na cijeli kaštelanski zaljev, a obitelj se, kako što i sami kažu može pohvaliti rekordnim urodom.
"Urod nam je jako dobar ove godine, danas smo obiteljski u našem masliniku, pa sljedeći vikend idemo na drugo mjesto. Danas smo na predjelu Marseline. Imamo oko 150 stabala maslina, koje su jako stare masline, imaju oko 500 godina. Po nekoj našoj procjeni mislimo kako ćemo imati oko 3000 kg, a od toga možemo očekivati oko 400 litara ulja. Vjerujem kako će ove godine biti vrhunsko ulje. Mi već, tradicionalno, odvozimo masline u uljaru Novak, zadovoljni smo omjerom cijene i kvalitetom usluge. Nikad ne čekamo previše nakon berbe, nego u roku dva dana vozimo masline na preradu, jer mislimo kako je tako najbolje, što nam se godinama pokazalo kako najbolja praksa'', rekao nam je.
Uz vrijedne ruke obitelji Kuzmanić i ponekim dodanim članom, dio maslina se jako brzo pobrao pa smo krenuli u neobaveznu ćakulu.
"Nekad smo u branje maslina išli kasnije, nekako se to branje iz godine u godinu sve više pomjera, pa neki krenu s berbom i početkom listopada. Mi smo nekako s vremenom stariji, pa stabla obrezujemo, ne puštamo da grane idu u visinu, bojimo se pada, pa ništa onda nismo napravili'', kroz smijeh nam priča Mladen te nadodaje.
''Ponosni smo na naše masline koje i nakon što su nekad bile zahvaćene požarom daju jako dobar urod. Nismo ih posebno zalijevali, samo dobro obrezivali. Oko maslina uvijek ima posla tko hoće radit. Za nju je najbolji stajski gnoj, koji djeluje nekoliko godina. Imamo ideju koju želimo provest u djelo, a to je navodnjavanje, pa kad to napravimo mislim da će to biti jako dobro. Onda plod masline ima veći randman, uljastija je, dobit ćemo više ulja, te smo sigurniji da će maslina dobro rodit", pojašnjava nam Mladen.
Stanje kaštelanskih maslina
O stanju kaštelanskih maslina potražili smo i stručno mišljenje od dr.sc. Mire Radunić sa Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša Split.
"Berba maslina je u svom punom jeku, i nekako su ljudi ove godine računali na vremenske prilike ovog ljeta, veliku vrućinu, pa su mislili kako će dozrijevanje masline pratiti tu situaciju. Međutim, maslina je tijekom ljeta ušla u fazu mirovanja, da tako nazovemo, stanje hibernacije. Nakon što su krenule kiše bilo joj je potrebno vrijeme, što bi se po domaću reklo, da se rekupera i krene s nakupljanjem ulja. U zadnjih nekoliko dana vidimo kako dolazi do značajnog mijenjanja boje plodova, a to kod oblice znači da treba trećina ploda dobiti onu ljubičastu boju kako bi berba mogla započeti. Randmani su trenutno dosta niski. Randman ulja se kreće od 9 do 11- 13 %, ali ranija berba rezultira puno kvalitetnijim uljem. U prvom redu to je visoka razina polifenola koji se odražava na izraženiju pikantnost i gorčinu samoga ulja. Naravno, ne treba pretjerivati i brati prerano jer ta gorčina i pikantnost mogu odskakati. Kod ulja je najbitnije da su pikantnost, gorčina i onaj voćni okus u balansu i to rezultira vrhunskim uljima. Takva ulja će se bolje čuvati jer će biti stabilnija. Ova godina je specifična po tome što su plodovi jako zdravi, izostao je napad maslina muhe, koja je najznačajniji štetnik masline. Ona tijekom vegetacije ima svoje tri generacije, a prva i druga generacije koje se događaju u kasnom ljetu su izostale zbog izuzetno visokih temperatura koje su dosezale preko 35 stupnjeva gdje ona nije mogla izvršiti zarazu. U trećoj generaciji koja radi najveće štete, jer nitko ne prska maslinu pred berbu nemamo napada ili je na nekim lokacijama beznačajan. U svemu tome je bitno da će kvaliteta ulja biti na visokoj razini", pojasnila je dr.sc. Radunić.
Jedno od glavnih pitanja koje se proteže ovih dana je kolika je cijena otkupa maslina, i gdje ih voziti na preradu. Najčešća cijena prerade je oko 0,20 plus PDV, što je u konačnici 0,25 eura.
Nagrađivana ulja će doseći cijenu i do 20 eura
Većina maslinara zabrinjava porast cijena dnevnica berača, koje su po njihovim riječima, skočile u nebo. Dnevnice se kreču od 50 do 60 eura plus marende. Neki berači rade na satnice i ista je od 6 do 8 eura.
Grad Kaštela je ponosni vlasnik Stare masline koja je stara 1500 godina, te iz godine u godinu sve ljepše izgleda i daje rekordan urod. Ove godine urod Stare masline je oko 300 kg, a od njenih listova i grančica izrađuju se suveniri, koji su standardna suvenirska postava Turističke zajednice Kaštela.
Na kraju cijele priče moramo se dotaknuti i konačne cijene maslinovog ulja koja ove godine neće biti ispod 15 eura, kako poručuju maslinari. Nagrađivana ulja će doseći cijenu i do 20 eura.
OPG Kuzmanić – braća Fradelo svoja ulja prodaju po 15 eura, a kako kažu pri kraju im je ''staro'' ulje, a vjeruju kako će ovogodišnje biti vrhunsko kao i prethodnih godina. Na kraju same berbe, koja je zaista bila plodonosna, nazdravili smo s Cljenkom kaštelanskim, nagrađivanim vinom braće Fradelo te berbu zaključili jako simpatičnom rečenicom:
"Vinograd je ka i žena, moraš mu se svaki dan doć' javit, a maslina je ka i mater, ne vidiš je godinu dan, ali ona će te opet u zagrljaj dočekat."





