Kako doznajemo od čelnog čovjeka splitske Čistoće, Miroslava Delića, sanacija Karepovca odvija se brže od planiranog. “Problematični” dio sanacije koji je najviše smetao građanima, a tiče se premještanja ogromnih količina otpada koje su lani širile smrad po gradu i okolici, uspješno je priveden kraju.

Iako smo cijeloga dana pokušavali doći do predstavnika investitora, Arsena Tomšića, to nam nije pošlo za rukom pa smo nešto informacija dobili u samoj Čistoći.

– Svjedoci smo da radovi idu brže od planiranog. Otpad se sada odlaže na gornjoj plohi u udubljenjima koja će se tijekom godine dovesti do kota predviđenih projektom. Naravno, sljedećih mjeseci bit će u funkciji nova ploha na kojoj će se odlagati otpad sve do otvaranja RČCO Lećevica – kazuje nam direktor Delić.

Delić nam je otkrio da je svijest o razdvajanju otpada u Splitu u vidnom porastu.
– 2017. Splićani su prikupili 959 tona papira, a 2018. 1519 tona što je povećanje od čak 68 posto.

Delića smo pitali kako napreduje izgradnja zelenih otoka.

– Do danas smo postavili 125 zelenih otoka, a na početku “priče” imali smo ih četrdesetak. Kotarevi stalno određuju i uređuju lokacije, a mi smo spremni isporučiti nove spremnike. Podsjećam da je obveza Grada postaviti 360 zelenih otoka. Međutim, ovoga trenutka ukupno imamo 1900 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada u gradu – tvrdi Delić.

Za razliku od zelenih otoka, reciklažna dvorišta i kompostane nisu u nadležnosti Čistoće, a iz Grada su najavili da će se taj problem početi rješavati kroz tekuću godinu.

U priloženoj fotogaleriji pogledajte kako danas izgleda splitsko odlagalište.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime