KAKO SE BLANKA OBRATILA: ‘Brat je na parkiralištu pričao o Bogu. Sve se promijenilo. Ubrzo sam isplakala prijašnji život…’

Godine boli učinile su svoje, ali i donijele joj dva svjetska srebra i olimpijsku broncu. Ne žali ni za čim, shvaća da je vrijeme za novu životnu etapu


Sve je počelo s ozljedom 2011. Blanka Vlašić (37) redom je otkazivala nastupe, a najteži joj je udarac bilo propuštanje Olimpijskih igara u Londonu. Bila je na rubu ponora. Depresivna, nesretna i tužna. U jednom trenutku ostala je bez svega, nije mogla trenirati ni hodati. Nije imala volje za životom.


Samosažalijevala se i plakala, a prijatelj joj je javio da je zapalio svijeću ispred kipa svetog Ante na Poljudu. Sportašica je također počela tamo odlaziti te je ubrzo otputovala na liječenje u Portugal. Cijelim je putem čitala Bibliju. Početkom 2013. postala je sve tjeskobnija, požalila se ocu i treneru Jošku. Sve je čuo njezin stariji brat Marin, koji joj je rekao da moli za nju. Dok je slušala njegov monolog na parkiralištu, doživjela je obraćenje.

– Brat mi je pričao o svom obraćenju i o Bogu. Krenuli smo prema autima i tamo, na tom pustom parkiralištu, za vrijeme njegova monologa dogodilo se moje obraćenje. To je bio dar. Izljev Duha Svetoga koji je promijenio cijeli moj život. I mene cijelu iz korijena. Prisjetila sam se u tom trenutku Boga, svog Spasitelja. Bog mi se smilovao. Ubrzo sam isplakala svoj prijašnji život. Otišla sam prvi put u crkvu na misu, ispovjedila se i pričestila. I to je bila moja prva misa nakon toliko godina – rekla je Blanka, prenosi 24 sata.

Dvaput je bila svjetska prvakinja na otvorenom i u dvorani, jednom i europska prvakinja u skoku u vis, osvojila je srebro u Pekingu i broncu u Riju, u tek drugom nastupu te godine. Bilo joj je to i posljednje natjecanje u karijeri, a medalju je poklonila svetištu Majke Božje Bistričke. Rado se utječe u molitve svetog Ante.

– Negdje oko mog rođendana nazvao me prijatelj. Rekao mi je da je za mene zapalio svijeću ispred kipa svetog Ante na Poljudu. U tom smislu sveti Ante je za mene zaista poseban svetac. Ja vjerujem u njega, sveti Ante je kumovao mom obraćenju, on je sigurno bio moj zagovornik, a da nisam tražila, jer nisam ni znala što trebam tražiti. U svakom slučaju, to što je prijatelj zapalio svijeću potaknulo me da krenem na ovo mini hodočašće svaki dan – rekla je Blanka jednom prilikom.

Godine boli učinile su svoje, ali i donijele joj dva svjetska srebra i olimpijsku broncu. Ne žali ni za čim, shvaća da je vrijeme za novu životnu etapu.U povodu objave kraja karijere 24 sata donosi intervju s Blankom iz 2018. u kojemu je otvoreno govorila o vjeri i obraćenju.

Više pročitajte na portalu 24 sata.Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
0
Hagić
4
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime