Koliko komplicirano zapravo može biti fotografiranje interijera? Ovdje je prikazan primjer fotografiranja interijera posebnom tehnikom gdje se kombinira svjetlo blica sa ambijentalnim svjetlom.

Konačni rezultat ovisi o umijeću i stilu samog fotografa, a ideja je da se interijer pravilno osvijetli i da ne bude prevelike oscilacije između vanjskog i unutrašnjeg svjetla, te da fotografija u konačnici bude oku ugodna. Bez upotrebe blica, teško je izjednačiti vanjsko i unutrašnje svjetlo a istodobno zadržati prirodan “look”.

/ Pratite Iliju Veselicu na Instagramu /

To znači da ako se interijer fotografira za vrijeme sunčanog dana, tada će vanjski dio (tj ono što se vidi kroz prozore i vrata) izgledati presvijetlo u odnosu na interijer, i to rezultira time da na takvoj fotografiji nešto bode oči, a to je upravo taj nesrazmjer u vanjskom i unutrašnjem svjetlu.

U praksi se ova tehnika izvodi na način da se fotoaparat postavi na stativ, odredi se kut snimanja te se okida više fotografija istog kadra ali se osvjetljavaju različiti dijelovi interijera. Kasnije se u obradi sa svake od tih fotografija (istog kadra!) izvlači samo onaj osvijetljeni dio što na kraju rezultira jednom fotografijom koja ima daleko ugodnije svjetlo nego što to izgleda kada se ne koristi blic.

Broj fotografija po jednom kadru može varirati od jedne do nekoliko desetaka, pa čak i više od stotinu ako se radi o velikom i kompleksnom prostoru sa puno detalja.

Pogledajte video:Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime