Formirana radna skupina za razradu i predlaganje mjera za početak pedagoške, školske i akademske godine, koja broji 23 člana, uključujući stručnjake Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kliničke psihologe, predstavnike sindikata, predstavnike svih ravnatelja škola i obrazovnih agencija, održala je jučer, tri tjedna prije početka nastave, u Ministarstvu obrazovanja svoj prvi radni sastanak. Svi su jasni – ključna intencija jest da djeca 7. rujna krenu u škole.

Iako je riječ tek o prvom sastanku, a konačne upute bit će gotove i javnosti objavljene 31. kolovoza, već sada su definirane osnovne mjere za djecu u vrtićima i učenike razredne nastave kao i studente. Radnoj skupini još uvijek nedostaju konkretne i definirane mjere za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola kao i za učenike svih srednjih škola, piše Večernji list.

Što kad učenik oboli?

– Identificirani su brojni problemi, odnosno specifičnosti pojedinih škola u Hrvatskoj, a radna skupina mora naći nekoliko varijanti mjera kako bi bile jednako učinkovite u svim školskim ustanovama u Hrvatskoj. Polazišna točka ministarstva jest da djeca 7. rujna kreću u škole. U radnu skupinu uključili smo brojne stručnjake, kompetentne u različitim područjima, koji i sami mogu reći koliko je kompleksno vratiti djecu na jesen u škole – kazao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs. Naglasio je da je ključni problem proboj virusa u škole, ali i da od radne skupine i cjelokupnog sustava očekuje prije svega brzu dijagnostiku. Drugim riječima, potencijalno oboljeli učenik rezultate testiranja ne bi trebao niti smio dugo čekati kako bi škola znala kako postupiti sa svim ostalima koji su bili u kontaktu sa zaraženim učenikom ili pak nastavnikom.

Prema jednom od scenarija u takvom potencijalnom slučaju razred u kojem se pojavi oboljeli učenik išao bi u samoizolaciju, a u tih četrnaest dana samoizolacije nastavu bez odgode nastavljaju pratiti online.

Tu je ključan Carnet sa svojom tehničkom podrškom koji ima i resurse i sposobnosti izoliranom razredu omogućiti praćenje nastave online, ali po rasporedu tog razreda. Već sada je poznato da najmlađi, uključujući i djecu vrtićke dobi te učenike do četvrtog razreda osnovnih škola, prilikom dolaska u obrazovnu ustanovu neće biti obvezni nositi maske. Obveze njihovih učitelja, učiteljica i odgajatelja u samom razredu bit će redovito provjetravanje prostorija i briga da se učenici za vrijeme odmora pretjerano ne zadržavaju s drugim skupinama djece kako bi potencijalnu opasnost zaraze sveli na minimum, kao i briga o redovitoj higijeni ruku. Uz to će odgajateljice u vrtiću kao i do sada morati redovito voditi brigu o čestoj dezinfekciji igračaka i prostora u kojem borave djeca. Radna skupina u svome timu ima i predstavnike osnivača škola koji su bespogovorno dužni osigurati sve higijenske potrepštine za svaku ustanovu pojedinačno. Roditelji će također imati jasne upute – ako i budu dolazili u obrazovne ustanove, oni će morati obavezno nositi maske, no vrlo vjerojatno će im u konačnoj verziji biti savjetovano da što manje ulaze u školske zgrade.

– Djeca do četvrtog razreda osnovne škole neće nositi maske. To je dob u kojoj je jednostavno nemoguće pravilno nositi masku, a ako se ona pravilno ne nosi i nema smisla. Za razliku od najmlađih, studenti će biti obvezni nositi maske. Sada nam predstoji dogovoriti mjere za učenike predmetne nastave i srednjoškolce. Oni se u danu susreću s više različitih nastavnika, dio srednjoškolaca ima i praktičnu nastavu i za to nam je potrebno više vremena – kazala je Ivana Pavić Šimetin, predstavnica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime