Vrijeme karnevala, maškara, poklada, ovisi kako se u kojem kraju zove, u punom je jeku. To vrijeme karakteriziraju povorke maškara, a i posebne vrste slastica. Krafne su neizostavna slastica u vrijeme karnevala, a mi smo za vas istražili najbolji recept za domaće krafne.
Na društvenim mrežama možemo pronaći razne recepte za krafne u kućnoj radinosti, a mi smo isprobali Darkov recept za domaće krafne, i vjerujte, krafne se tope u ustima.
Darko Debić svoje kulinarske vještine stekao je radeći kao kuhar, duže od dvadeset godina u zagrebačkom hotelu Esplanade, a svoje iskustvo rado dijeli sa svojim pratiteljicama i pratiteljima na društvenim mrežama. Velika strast su mu slatka jela – od dekadentne čokolade do zdravih voćnih deserata! Na nagovor prijatelja (i njihovo traženje recepata za isprobana jela) pokrenuo je blog ''Samo jedan griz'' i istoimeni profil na Instagramu.
Darko nam je ponudio svoj recept za krafne te nam pojasnio male ''cake' 'koje morate pratiti kako bi vam krafne imale onaj ''prsten'' o kojem svi ovih dana pričaju.
Domaće krafne
300 g glatkog brašna
200 g manitoba brašna
20 g šećera
60 g maslaca sobne temperature
2 žumanjka M
2 jaja M
240 ml mlijeka + 2 žlice po potrebi
2 jušne žlice ruma
20 g svježeg kvasca
20 g vanilin šećera
ribana korica limuna/naranče
tonka ( začin) može i ne mora
malo soli
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Pomiješati žličicu šećera, 3 jušne žlice mlakog mlijeka, izmrvljen kvasac i 1 žličicu brašna i ostaviti 15ak minuta da se kvasac aktivira. Brašno staviti u duboku zdjelu za miješanje, dodati preostali šećer, smjesu s kvascem, limunovu koricu, vanilin šećer, tonku i promiješati. Dodati jaja, preostalo mlijeko sobne temperature, rum i miješati mikserom s nastavkom za tijesta oko 5 minuta. Odmoriti tijesto desetak minuta. Postepeno dodavati maslac sa solju i dvije žlice mlijeka po potrebi, te i dalje mijesiti mikserom. Ostaviti dizati na toplom da se tijesto udvostruči.
Tijesto podijeliti na 20ak komada, svaki 50 g. Oblikovati ih na radnoj plohi u pravilne i “napete” kuglice. Svaku krafnu staviti na komadić papira za pečenje premazan uljem i na pleh, tako ih je lakše kasnije stavljati u ulje. Ostaviti pokriveno kako bi krafne povećale volumen za dvije trećine. U zagrijano duboko ulje (niža temperatura, do 170°C) stavljati krafne, prvo gornju stranu i pržiti poklopljeno dok ne porumene, dvije do tri minute, pa ih okrenuti i pržiti s druge strane, isto dvije minute, nije potrebno poklopiti ih. Izvaditi ih na kuhinjski papir da se upije višak masnoće ili ih odmah uvaljati u sitni kristal šećer. Puniti po želji.
Evo na što treba pripaziti
Priprema krafni može biti vrlo zabavna, ali i izazovna ako ne obratite pažnju na nekoliko ključnih stvari. Evo na što je bitno paziti:
- Svi sastojci neka budu sobne temperature, zato ih je potrebno na vrijeme izvaditi iz hladnjaka.
- Kvasac i temperatura: Kvasac je ključni sastojak, pa je važno osigurati da je svjež i aktivan. Također, tekućine koje koristite ne smiju biti prevruće, jer visoka temperatura može uništiti kvasac. Idealna temperatura za aktiviranje kvasca je oko 37°C.
- Miješanje tijesta: Tijesto treba dobro umijesiti kako bi se razvila glutenska struktura. To će pomoći da krafne budu mekane i prozračne. Ako se previše miješa ili premalo, tekstura neće biti idealna.
- Odmaranje tijesta: Nakon što umijesite tijesto, obavezno ga ostavite da fermentira. Tijesto treba imati dovoljno vremena da se digne, što će mu omogućiti da postane mekše i lakše za oblikovanje.
- Temperatura ulja: Prilikom prženja, ulje treba biti dovoljno vruće (oko 170°C). Ako je ulje nedovoljno vruće, krafne će upiti previše ulja i postati masne. Ako je previše vruće, vanjski sloj će se brzo prepeći, dok unutrašnjost neće biti skuhana.
- Prženje u malim količinama: Nemojte stavljati previše krafni u ulje odjednom. Ako ih stavite previše, temperatura ulja će pasti, što može rezultirati lošim prženjem.
- Punjenje: Nakon prženja, krafne možete puniti džemom, slastičarskom kremom ili čokoladnom ganache kremom. Ako su previše tople kada ih punite, nadjev može iscuriti.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Recepti za punjenja
Kad ste zapisali i zapamtili sve savjete donosimo vam i nekoliko vrsta punjenja koja' također' možete napraviti sami.
Slastičarska krema
250 ml mlijeka
2 žumanjaka
30 g šećera
1 vanilin šećer
25 g gustina
30 g maslaca, malo soli
Približno 200 ml mlijeka zakuhati. Žumanjke kratko miksati sa šećerom, dodati ostatak mlijeka gustin, sol i vaniliju. Umiješati u kipuće mlijeko i kratko kuhati, maknuti s vatre. Staviti u posudu za miksanje, pokriti prozirnom folijom i ohladiti. U hladno umiksati maslac i arome/liker po želji.
Ganache krema
150 ml slatkog vrhnja 100 g čokolade ,začini i liker po želji
Vrhnje zakuhati do točke vrenja i preliti po usitnjenoj čokoladi. Pustiti dok se čokolada otopi, promiješati, dodati začine i liker po želji.
Slana karamela
100 g šećera
70 ml slatkog vrhnja
30 g maslaca
ekstrakt vanilije
sol
U lončić stavite šećer i vodu i kuhajte na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi i dobije zlatnu jantarnu boju. Sklonite s vatre i umiješajte maslac, a odmah zatim i vrhnje. Vratite na laganu vatru i kuhajte uz miješanje dok se karamel ne otopi. Umiješajte sol i ekstrakt vanilije po želji.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Jeste li čuli za korejske krafne?
Darko jako voli azijsku kuhinju. Sve je počelo jednim putovanjem u Japan, a kasnije se nastavilo s jugoistočnom Azijom. Na svom Instagram profilu često dijeli recepte za slastice iz tog kraja svijeta, a za nas je pripremio jednu posebnu vrstu krafni.
''Priča o kkwabaegi krafnama počinje na korejskim tržnicama i pravi su predstavnik ulične hrane. Zanimljivo je oblikovanje korejskih krafni - tijesto se spiralno uvija, stvarajući prepoznatljiv uzorak. Ove krafne se, isto kao i naše, prže u dubokom ulju, stvarajući zlaćanu vanjštinu, dok unutrašnjost ostaje mekana i sočna. Obavezno se na kraju uvaljaju u mješavinu cimeta u prahu i šećera'', pojašnjava Darko.
Za koje god se krafne odlučite ovog vikenda, važno je da se dobro zabavite i uživate u krugu svoje obitelji.




