Za nama je najhladnije jutro dosadašnjeg tijeka zime. Minusi su okovali Dalmatinsku zagoru pa su minimalne temperature bile od -3 do -5°C. Dosad najniže temperature od prošle zime izmjerene su u planinama. Na Zvjezdanom selu Mosor izmjereno je -6°C, na Promini -8°C, Velikoj Duvjakuši na Dinari -14, a na Svetom Juri na Biokovu -15°C, što je najniža temperatura zraka danas izmjerena u Hrvatskoj.

Mraza je bilo diljem obale i otoka. Gotovo da nema otoka gdje ponegdje nije jutros bilo 0°C, a 0 ili -1°C izmjereno je gotovo uzduž cijele obale.

Jutrošnje minimalne temperature zraka (Pljusak.com)

Čak i sredinom dana temperature su u Zagori su oko 0°C ili malo niže, a uz obalu i na otocima tek nekoliko stupnjeva iznad nule. Niske temperature zadržat će se i idućih dana pa će nadolazeća noć i jutro u dijelovima Dalmacije biti još malo hladnija nego prethodna. Danju će za vikend tek malo zatopliti, ali se već u noći na ponedjeljak očekuje novo zahlađenje s mrazom. Sredinom tjedna u dijelovima Dalmacije bit će i obilnijeg snijega!

S obzirom na niske temperature, iz splitskog Vodovoda i kanalizacije poručuju da je prijeko potrebno zaštititi vodovodne instalacije od smrzavanja.

“Napominjemo, interne vodovodne instalacije čine svi cjevovodi i interni vodomjeri iza šahte priključka (glavnog vodomjera). Za njihovo održavanje su zaduženi korisnici vodovodne usluge, te vas savjetujemo, da još jednom provjerite zaštitu svojih internih vodomjera i vodovodnih instalacija.

Potrebno je zaštititi vodovodne instalacije, prvenstveno okno vodovodnog priključka, te instalacije koje su više izložene hladnoći, kao vanjske slavine, cijevi koje su izvan objekata i u negrijanim objektima, kao što su vikendice, garaže, konobe i slično.

Stoga molimo potrošače da poduzmu sljedeće radnje i mjere opreza:

1. Zaštite vodomjerno okno priručnim sredstvima poput: (dasaka, starih deka, tkanine, stiropora, slame, jutenih vreća i sl.)
2. Ispuste vodu iz slavina u dvorištu i internih vodovodnih cijevi koje nisu na propisanoj dubini.
3. U vikendicama i ostalim objektima koji se ne koriste redovito ili u kojima nitko ne stanuje, te kod odlaska na duži put, zatvore ventil iza vodomjera i ispuste vodu.
4. Također treba pripaziti na vodomjere u zgradama u podrumskim prostorijama koje nisu grijane, posebno u prostorima koji imaju nezaštićene otvore (razbijene podrumske prozore, otvore u zidovima i sl).” – poručuju iz ViK-a.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime