JE LI SE POTKORNJAK PONOVNO RAZMNOŽIO? Pogledajte današnje snimke Marjana iz “ptičje” perspektive i procijenite sami

Uz određen broj osušenih stabala vide se i ona koja se crvene, a tu se radi o nedavno osušenim borovima

Prema podacima Hrvatskog šumarskog instituta u Park – šumi Marjan nalazi se najmanje 500 osušenih stabala, a da bi se moglo krenuti u pošumljavanje, njih je prethodno potrebno ukloniti.


“Plana pošumljavanja nema, dio drvne mase nije uklonjen, a sad osušena stabla prijete i svim posjetiteljima. Nakon pošasti potkornjaka i sječe velikog broja stabala na Marjanu, niti jedna sadnica nije posađena, a Grad ponovno propušta još jedan mogući ciklus pošumljavanja. Nakon prošle jeseni kada smo to zagovarali, isti scenarij propuštanja organizirane sadnje se i sada događa”, upozorio je prošli tjedan gradski vijećnik Nenad Uvodić na Marjanu.

PAMETNO NA MARJANU: “Nakon pošasti potkornjaka niti jedna sadnica nije posađena”

Naš portal prije gotovo mjesec dana izvijestio je o povratku potkornjaka na Marjan.

U srpnju prošle godine završena je sječa zaraženih stabala na Marjanu što je označilo kraj prve faze sanacije naše Park šume od potkornjaka. Slavodobitno je objavljeno “Potkornjak je pobijeđen”. Svi smo se ponadali da zbilja jest poražen nametnik koji je zaslužan za sušenje tisuća stabala na Marjanu i koji je primorao Grad na akciju i sječu ogromnog broja stabala. No uz potpunu neizvjesnost oko toga kako će izgledati pošumljavanje Marjana, posljednjih mjeseci, a osobito tjedana, situacija u samoj šumi krajnje je zabrinjavajuća. Naime, ponovno se naglo povećava broj osušenih stabala.POVRATAK POTKORNJAKA? Šok s Marjana: Novi val sušenja borova zahvatio šumu, situacija slična onoj iz ožujka 2017.!Struka se o ovoj pojavi još nije izjasnila, no upravo je za srijedu najavljena konferencija za medije. Kako su najavili iz Grada, dr. sc. Milan Pernek i lokalni koordinator Nenad Ružić govorit će o stanju u Park-šumi Marjan.

A do spomenutih izjava, mi vam donosimo friške fotografije snimljene u utorak poslijepodne s vrha Marjana. Uz određen broj osušenih stabala vide se i ona koja se crvene, a tu se radi o nedavno osušenim borovima. To je dokaz da je potkornjak i dalje aktivan na Marjanu, no kako se može vidjeti na snimkama, ta pojava ipak nije (još) zabrinjavajuće raširena što ne znači da neće postati ako se ne djeluje na vrijeme.

Pogledajte fotogaleriju…

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
3
Grrr
3
Molim?
4

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime