Na zatvorsku kaznu od pet godina osuđen je Ivan Giljanović (37) zvani Giljo, zbog pokušaja ubojstva Marka Bekavca (29) u splitskom kafiću Clo početkom svibnja prošle godine.

Splitski Županijski sud nije prihvatio tezu obrane kako je bila u pitanju nužna obrana. Poslušali su zastupnicu optužbe u završnom govoru, pregledali još jednom snimku nadzornih kamera. Na kojoj se vidi kako Giljanović puca u Bekavca koji pokušava pobjeći. Pucao je nekoliko puta, dok Bekavac nije završio na tlu desetak metara izvan kafića. Giljanović je pokušao opravdati svoje ponašanje stalnim, višemjesečnim prijetnjama te ucjenama koje su stizale od Bekavca, zapravo strahom za vlastiti život.

“Žrtva zadobila brojne ozljede od kojih nije preminula zahvaljujući brzoj liječničkoj intervenciji”

Nismo prihvatili takvu obranu koja je neuvjerljiva i u suprotnosti s dokazima. Na snimkama se vidi kako se žrtva i optuženi prvo grle i ljube, zatim dolazi do naguravanja, a onda do pucnjave. Vidi se da Marko Bekavac dolazi bez torbice, a u trenutku pucanja nema ništa u rukama. Optuženi je pucao ciljajući u trbuh i prsa, s pola metra, kasnije i s metar i pol, dok je žrtva bježala, odnosno kada je već ranjen pao na tlo, ukupno je pronađeno šest čahura kalibra 9 mm.

Giljanović je došao na sastanak naoružan, pristao je na posljedicu, bio spreman na rizik da može usmrtiti Bekavca. Do toga je umalo došlo, jer je žrtva zadobila brojne ozljede od kojih nije preminula zahvaljujući brzoj liječničkoj intervenciji. Nije u pitanju prekoračenje nužne obrane niti nanošenje teških ozljeda, nije postojao napad žrtve, a do sukoba je došlo uz sudjelovanje okrivljenog. – između ostalog je kazala u obrazloženju predsjednica sudskog vijeća Višnja Strinić.

Dodala je i kako je u pitanju zakonski minimum, ispod kojeg nisu mogli ići pri odlučivanju o kazni jer je Giljanović već osuđivan. A pet godina (sankcija je mogla biti do 20 godina) zatvora je dobio zahvaljujući olakotnim okolnostima, između ostalog jer je otac maloljetne djece te jer se pomirio sa žrtvom, jer je Bekavac opisao svoje ponašanje kao “neprihvatljivo”.

“Niste vjerodostojna sutkinja, ovo će vam past, ne pije vodu!”

Sve to je međutim palo u drugi plan pošto je Giljanović izveo pravi “show” odmah nakon proglašenja presude. Nije mu dobro “sjela” kazna od pet godina, još manje odluka o produljenju pritvora (koja je obavezna uz takvu sankciju) pa je počeo “ludovati” u velikoj dvorani splitskog suda…

Niste vjerodostojna sutkinja, ovo će vam past, ne pije vodu! Čovik mi je pritija, a silovateljima dajete dvi godine… Koliko su vam platili za ovakvu presudu, ma šta ću ovo slušat! – vrtio se Giljanović, a sutkinja Strinić ga je u prvi mah htjela smiriti, privoljeti da posluša obrazloženje. Uzalud.

Ja sam na robiji ka doma! Malo je pet, dajte mi 25 godina! Ja sam najjači!!! – vikao je Giljanović dok su ga pravosudni policajci odvodili iz sudnice.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime