Četvrtak je donio predah od ciklone, iako se to ne bi reklo ako ste danas pogledali na barometar. Naime, tlak zraka je prilično snižen, kao da se nalazimo usred ciklone i na razini mora iznosi samo 995 hPa. Ipak, tijekom dana je prevladavalo vedro što je dokaz da neku konkretnu vrijednost tlaka zraka ne možemo vezati uvijek uz neki tip vremena. Kod ovako niskog tlaka zraka obično biva oblačno s oborinama, no sustavi su tako posloženi nad Europom da nam je i ciklona danas donijela stabilno vrijeme. U isto vrijeme, snažan ciklonalni vrtlog centrom se trenutno nalazi između Sicilije i Tunisa. Zanimljivo, trenutno u velikom dijelu Tunisa i Alžira pada snijeg, a snijega dosta nisko ima na Sardiniji i Siciliji.

Satelitska snimka naoblake otkriva impresivnu ciklonu u južnom Sredozemlju (Vrijeme & radar)

Tijekom večeri ovaj ciklonalni vrtlog donio je naoblačenje tek na otvorenom moru južnog Jadrana, no naoblaka će se postupno podizati i prema srednjem Jadranu, pa će petak općenito biti znatno oblačniji i vjetrovitiji od četvrtka.

U petak će na sjevernom dijelu Dalmacije biti djelomično sunčano i suho. U srednjoj i osobito južnoj promjenjivo oblačno. Tek povremeno može biti većinom slabe kiše i snijega. Pri tom je oborina najizglednija prema otvorenom moru, a najmanje će je biti u Zagori. Snažna bura povremeno će snijeg donositi uz obalu i na otoke, osobito južnije od Makarske, ali se, osim u planinama, ne očekuje stvaranje snježnog pokrivača. Puhat će jaka bura s olujnim, ponegdje i orkanskim udarima. Podno Biokova, Dinare i Kamešnice bit će udara preko 130 km/h u drugom dijelu dana, a u Podvelebitskom kanalu najjači udari mogli bi na najvjetrovitijim lokacijama dosezati 200 km/h. Bit će hladnije u odnosu na četvrtak s najvišim dnevnim temperaturama od 0°C ponegdje u Zagori do 9°C ponegdje na dubrovačkom području. Iznad 1500 metara temperature će padati ispod -10°C.

Očekivani udari vjetra u petak u 20 sati (MeteoAdriatic)

DHMZ je, unutar sustava MeteoAlarm, za petak proglasio narančasti stupanj upozorenja na buru za cijelu Dalmaciju, a crveni za dio sjevernog Jadrana.

Subota donosi suho i pretežno sunčano vrijeme. Tek prvih sati subote još može biti slabih oborina. Bura će još ujutro biti jaka, zatim će oslabiti tijekom dana, navečer i prestati. Jutro prohladno, a danju uglavnom od 3°C u Zagori do 10°C ponegdje uz obalu i na otocima.

Veći dio nedjelje bit će pretežno sunčano, ali se krajem dana očekuje novo jače naoblačenje sa zapada. Navečer početak kiše. Zapuhat će jugo koje će popodne na moru biti jako. Ujutro je moguć slab mraz, a danju će biti nekoliko stupnjeva toplije nego u subotu.

Oblačno uz kišu i jako jugo s olujnim udarima bit će u još topliji ponedjeljak. Ipak, krajem dana kiša će u višim planinama prijeći u snijeg. Po svemu sudeći, stabilizacija vremena nije na vidiku ni sljedeći tjedan.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime