IZNENAĐENJE UOČI SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA U posjedu smo dokumenata koje je Grubšić uputio gradskim vijećnicima

U posjedu smo dokumenata koje je Javna ustanova uputila gradskim vijećnicima


Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan očitovala se o Izvješću Koordinatora Stožera civilne zaštite g. Nenada Ružića i na Izvještaj o stručnom nadzoru tijekom izvođenja šumarskih radova u sklopu sanacije Park-šume Marjan od potkornjaka, koji je izradila tvrtka Stenavert d.o.o. Očitovanja su upućena vijećnicima pred sjednicu Gradskog vijeća koja će se održati u utorak.


– Na sastanku Stožera koordinatora Civilne zaštite za sanaciju Marjana, održanom 22. listopada 2019., gospodin Nenad Ružić, iz samo sebi znanih razloga nije priopćio izvješće JUPŠM (upućeno 3. listopada 2019. / posjedujemo poštansku potvrdu) već je u svome izvješću iznio brojne netočnosti i insinuacije te preskočio bitne pojedinosti svog djelovanja, i rada JUPŠM tijekom mobilizacijskog razdoblja. U prilogu dostavljamo izvješće JUPŠM o djelovanju u mobilizacijskom razdoblju, potkrijepljeno urudžbenim brojevima svih dopisa. Tražimo da se ono ravnopravno uvrsti u izvješća o mobilizacijskim aktivnostima, a Koordinatora pozove na odgovornost zbog izostavljanja izvješća JUPŠM i drugih činjenica – zahtijevaju predstavnici JUPŠM.

“Upozorili smo na sječu nedoznačenih stabala, ali unatoč tome sječa je nastavljena”

U izvješću navode aktivnosti JUPŠ Marjan u trenucima kad je započeta sanacija. Koliko je vidljivo iz njihovih navoda bili su u stalnom kontaktu s Hrvatskim šumama i Hrvatskim šumarskim institutom od kojih su zahtijevali nadzor i ispomoć u doznačavanju stabala za sječu.

Navode i da predstavnici šumarske struke JUPŠ Marjan nisu dali svoju suglasnost na sadržaj Operativno dinamičkog plana sanacije donešenog na sjednici Stožera civilne zaštite u veljači, ali i da su na vrijeme obavijestili Stožer civilne zaštite o kršenju Zakona o šumama i brojnim nepravilnostima te u više navrata kontaktirali i Šumarsku inspekciju.

Komentirali su i odabir ponuditelja te u više navrata ukazali na nelogičnosti i nezakonitosti u postupku sanacije, tvrde. Na vrijeme su, kažu, upozorili na sječu nedoznačenih stabala, ali unatoč tome sječa je nastavljena.

Očitovanje Javne ustanove na Izvješće Koordinatora Stožera civilne zaštite2

“Tko ovdje koga laže?”

Komentirali su i izvješće tvrtke Stenavert koja je izvršila nadzor nad radovima sanacije Marjana. Iznenađeni su, kažu, “relativizacijom brojnih problema i nepravilnosti uočenih tijekom izvođenja radova od strane tvrtke Matima project d.o.o., a na koje je Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan ukazivala čitavo vrijeme.”Nije im ni jasno, kažu, zašto se tvrtka Stenavert nije “posvetila onome što se pred njima događalo, odnosno, na radove nadzora za koje su bili angažirani i plaćeni, a ne na događaje koji su nekoliko godina prethodili njihovom dolasku na Marjan”.  Prozvali su ih za brojne nelogičnosti u izvješću, nepoštivanje struke i zapitali se tko ih je zaposlio i zašto.

Čitav osvrt na izvješće nadzora pročitajte u nastavku.

Očitovanje JU PŠM na Izvještaj o stručnom nadzoru tijekom izvođenja šumarskih radova2

Podsjećamo, u utorak će se na sjednici Gradskog vijeća kao jedna od točaka naći rebalans proračuna za 2019. godinu.

Kako se među ostalim planira i povećanje iznosa za projekt sanacije Marjana s trenutnih 4 262 500 kuna na 8 262 500 kuna, pojedini vijećnici su se s pravom zapitali što to Grad plaća. Zatražili su od gradonačelnika kompletnu dokumentaciju, uključujući račune za izvedene radove, koje do petka nisu dobili. Ante Čikotić podsjetio je i i da zbog niza propusta gradonačelnika i Gradske uprave ovaj novac ide iz proračuna grada Splita umjesto iz državnog.

Povezani sadržaj

Podsjetimo i na to da je Grad Split u proračunu za 2019. godinu za sanaciju PŠ Marjan od potkornjaka predvidio ukupno dva milijuna kuna, ali, kako je gradonačelnik u petak objasnio vijećnicima, iskoristili su mogućnost prenamjene pet posto ukupnog proračuna za taj resor u ovu stavku, pa su građani Splita za sanaciju Marjana umjesto planiranih dva milijuna, platili čak četiri puta više.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime