Povjerenstvo za Marjan održalo je svoj 6. sastanak. Javna Ustanova Park-šuma Marjan je reagirala na dosadašnji rad Povjerenstva i zapisnik s ranijeg sastanka te uputila svim članovima mail s mnogim primjedbama.

Između ostalog upozorili su Povjerenstvo da su na Marjanu, iako nominalno “žičare”, po metodologiji upotrijebljene nepoželjne “šumske vučnice”.

– Iako strojevi kojima se trenutno izvodi izvlačenje posječene drvne zalihe na Marjanu, po tehničkim specifikacijama možda odgovaraju „žičarama“, obzirom na metodologiju izvođenja radova i posljedice koje iste imaju po šumski ekosustav, umjesto pojma ”žičara”, bilo bi prikladnije koristiti pojam ”šumska vučnica”.

Prema: T. Poršinsky, I. Stankić, 2005: Prilog poznavanju iznošenja drva šumskim žičarama; Nova mehanizacija šumarstva 26 (str. 39-54): ”Privlačenje drva šumskim vučnicama ubraja se u načine privlačenja drva gdje se teret vuče u potpunosti oslonjen na tlo, što oštećuje tlo i pomladak. Oštećenja su preostalih dubećih stabala u prorednim sastojinama velika pa su šumske vučnice ocijenjene neprihvatljivim.” Opisi prethodnog iz citata uvelike podsjećaju upravo na štetne posljedice rada ”žičara”, tijekom izvođenja radova na suzbijanju potkornjaka na Marjanu.

a zaključili dopis sa:

Rad Povjerenstva, temeljen izvješćima „na riječ“ glavnih voditelja ovakve sanacije, umjesto propitivanja i traženja pravih odgovora, dokumentiranog i stručnog pristupa a kojeg zastupa JUPŠM podsjeća na vic u kojem je Muju „krenula karta u pokeru“ tek kad je shvatio da „gentlemani ne provjeravaju karte“. Takvim je načinom Koordinatora „krenula karta“. Izvješća se primaju bez provjere, bez propitivanja, bez suprotstavljenih mišljenja. Priopćenja sa sastanaka više ni nema, mediji ne izvještavaju, zapisnici kasne mjesec dana, sve se svodi na „prijateljske kavice“ umjesto borbe u korist Marjana.Nažalost, nigdje i nitko ne spominje ni pošumljavanje, a pogotovo u svjetlu da je zbog izostanka iste HŠI iz Povjerenstva povukao najstručniju osobu u Hrvatskoj po pitanju borbe protiv potkornjaka, dr.sc. Milana Perneka? Je li moguće da se ni nakon takvog čina Povjerenstvo nije upitalo o vlastitoj odgovornosti za gubitak takvog stručnjaka?

JUPŠM ne može dozvoliti da se na sastancima Povjerenstva šire neistine i dezavuira.

Pozivamo Povjerenstvo za Marjan da se, kao što su brojni stručnjaci preporučili doista preformira s nadpolovičnom većinom šumarskih stručnjaka, jer jedino tako možemo spasiti Marjan. ” – stoji u reakciji Javna Ustanova Park-šuma Marjan.

povjerenstvo

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime