Ministar financija Zdravko Marić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković su u Banskim dvorima održali konferenciju za medije o refinanciranju duga u cestarskom sektoru. Podsjetimo, Republika Hrvatska izdala je u četvrtak 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice, dospijeća 2030. godine, uz prinos od 2,953 posto i kupon od 2,75 posto, što je najpovoljnije do sada, objavilo je Ministarstvo financija, koje je najavilo da će se ta sredstva koristiti za otplatu i refinanciranje dugova cestarskog sektora, piše HRT.

Ministar Oleg Butković izvijestio je kako je Vlada odustala od monetizacije, prodaje autocesta te se odredila za poslovno refinanciranje.

– Smatramo da je održivi projekt koji će imati za cilj da autoceste ostanu u hrvatskom vlasništvu. Smatramo da su autoceste velik potencijal. Stoga nastavljamo s reformama unutar cijelog cestarskog sektora i objedinjenog sustava nabave u županijskim ispostavama. Nastavljamo sa smanjivanjem troškova održavanja. – kazao je Butković. Dodao je kako će iz sustava do 2020. otići oko tisuću ljudi, a 2018. odlučit će se i koji će se sustav naplate primjenjivati na autocestama.

Ministar Zdravko Marić ponovio je kako je sastavni dio reforme cestarskog sektora i refinanciranje dugova.

– Govorimo o ukupno 5,1 milijardu duga. Financijsko refinanciranje odnosi se na produljenje ročnosti i smanjenje kamata. Jučer je sve to skupa kulminiralo zajedno s aranžmanom izdanja euroobveznica. Za cijeli postupak smo se jako dobro pripremili i odabrali pravi tajming izlaska na tržište. Izdali smo obveznice u iznosu milijardu i 570 milijuna eura s dospijećem do 2030. To je dosad najdulja ročnost, najjeftinije i najpovoljnije izdanje euroobveznica otkad ih izdajemo na međunarodnim tržištima. Godišnja kamatna stopa je 2,75. To je veliko poboljšanje u odnosu na dosadašnji dug hrvatskog cestarskog sektora. Sav iznos iskoristit će se za otplate postojećih kredita odnosno dugova cestarskog sektora te onog dijela koji je sad u dospijeću. Potražnja je bila dva i pol puta veća od ponude, 200 investitora iz cijelog svijeta. – pohvalio se Marić, piše HRT.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0