Saborska zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić prije mjesec dana digla je javnost na noge nakon što je u saboru govorila o nevjerojatnim bolovima koje je proživjela u KBC-u Split prilikom kiretaže (uklanjanja ploda). Tada je rekla da nije dobila anesteziju i da je proživjela nezamisliv bol, a nakon toga javile su se stotine drugih žena diljem Hrvatske koje su ispričale slične priče o kiretažama bez anestezije i velikim bolovima tijekom zahvata, piše Index.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić potom je poslao inspekcije u bolnice, između ostalog, i da istraže slučaj Mostove saborske zastupnice. Ministarstvo je danas objavilo nalaze te inspekcije, prema kojem nitko neće biti kažnjen za mrcvarenje žena u bolnicama.

Mostovka Ivana Ninčević Lesandrić reagirala je na nalaze inspekcije.

– Kada sam odlučila progovoriti o svom osobnom slučaju i iznijeti svoju intimu, na umu sam imala potaknuti odgovorne da prestane praksa za ženu fizički bolnog postupka. On se, u današnjim uvjetima, prilično jednostavno može učiniti manje bolnim. Jer psihičku bol i traumu kada izgubite dijete, ne može baš ništa ublažiti. Itekako je važna komunikacija i empatija liječnika prema pacijentici i na to sam također ukazala, jer bi takav način mogao biti dobar put da se ženama olakša ova trauma. Da im se objasni postupak i posljedice, a ne da se pokušava osporiti svaku riječ jer su se pogrešno izrazile. Nije kiretaža nego vakum, nije vezanje nego fiksiranje. Posve je jasno da je medicinskom osoblju to svakodnevni postupak, ali pacijentici je psihička i fizička trauma.

Smatram da se ne smijemo ustručavati ukazati na pogreške, nego se fokusirati da ih ispravimo. To je u interesu svih nas jer vjerujem da svi težimo boljem zdravstvenom sustavu. I opet ponavljam, komunikacija i barem malo strpljenja jako su važni, na to su stotine žena ukazivale. Nadam se da će se tretman pacijentica ipak poboljšati. Jer toliko je žena skupilo hrabrosti da javno progovori o svom traumatičnom iskustvu samo zbog toga da u budućnosti više nijedna žena ne mora proći kroz tu traumu. Smatram da bismo trebali biti društvo u kojem se nepravilnosti neće prijavljivati anonimno zbog straha od osude i u kojem će kritike biti poticaj da se sustav usavrši, a ne da se sankcionira i na stup srama stavlja one koji ukažu na greške. Tome težim i za to se zalažem”, kazala je za Index.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime