Mnogi gradovi uz obalu u prosincu organiziraju razna adventska zbivanja, a u Makarskoj se manifestacija “Božićni grad” pokazala kao pun pogodak. Šećer je to na kraju godine u gradu pod Biokovom koji je zabilježio još jednu uspješnu turističku sezonu.

Povodom je to da porazgovaramo s direktoricom Turističke zajednice Grada Makarske, Hloverkom Novak Srzić.

Bliži nam se kraj godine. Što kažu turističke brojke za Makarsku u 2018.?

– Makarska je ove turističke sezone ostvarila milijun i pol noćenja, ostvaren je rast dolazaka i noćenja u svim vrstama smještaja, ono što nas osobito veseli da smo u listopadu ostvarili 5 266 noćenja više za razliku od listopada prošle godine. Jer produžetak sezone i jest naša glavna zadaća. Najveći naglasak je da se struktura gostiju promijenila te da prva mjesta zauzimaju države poput Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, te Švedske i Norveške. Ono što je važno za reći jest i podatak da prosječno vrijeme boravka turista u Makarskoj iznosi 6 dana, dok primjerice u Zadru turist provede oko tri dana. Uglavnom najveći pomaci su napravljeni u produženju sezone, a to nam je najvažnije.

Što je Makarska nudila svojim gostima ove sezone osim sunca i mora?

– Imali smo niz zapaženih manifestacija, poput Makarska Connexiona – craft & gourmet festival, koji je jedan od četiri festivala takvog tipa u Europi, gdje se probalo više od 100 vrsta craft piva, a imali smo i čast ugostiti vrhunske pivare iz cijele Europe, koji će se i ove godine održati u prvom tjednu mjeseca lipnja. Cilj nam je da ova manifestacija iz godine u godinu raste, i postane prepoznatljiva što smo uspjeli i prvom godinom organiziranja. Uz to imali smo jedinstveni kulturni događaj Imperial Russian Balet, gdje je u gradskoj luci uz more plesao Labuđe jezero uz više od 2 500 posjetitelja.

Ovogodišnji Jazz festival bio je najposjećeniji do sada, evo samo mali primjer, prije zagrebačke premijere u dvorani Vatroslav Lisinski, Gabi Novak, Bisera Veletanlić, Matija Dedić, Vasil Hadžimanov nastupili su pred makarskom publikom i našim gostima, da ne spominjem spektakl koji je priredila Radojka Šverko s makarskim Big Bandom, na našem središnjem gradskom trgu, Andrije Kačića Miošića. Na samom kraju ljeta, krajem rujna, imali smo 40 jazz koncerata koje smo ostvarili u suradnji s Apollo agencijom uz vrhunske glazbenike iz Hrvatske, Danske, Norveške, Švedske. Važno je naglasiti da osim 2 kilometra šljunčanih predivnih plaža, naši turisti imaju i Park Prirode Biokovo.

Ove sezone Biokovo je posjetilo više od 60 tisuća turista, što govori o još nedovoljno iskorištenim potencijalima koje nam naše Biokovo nudi. A kad dobijemo sljedeće dvije – tri godine žičaru, tek će tada Biokovo biti u pravoj turističkoj i gospodarskoj funkciji. Ovu ljepotu spoja planine i mora Makarske rivijere, rijetko tko u svijetu ima.

Mijenja li se struktura gostiju na Makarskoj rivijeri?

– Mijenja se. Najviši rast ostvarili su gosti iz Ujedinjene Kraljevine, sve više imamo gostiju iz Finske, Švedske, Norveške… Međutim ono što nas posebno veseli da su u razdoblju prvih devet mjeseci 2018. godine rast ostvarili mladi turisti od 25 do 34 godine starosti. Oni ostvaruju 19 posto dolazaka i 17 posto noćenja, dok slijede turisti iz skupine od 35 do 44 godine koji su ostvarili približno 17 posto turističkih noćenja i dolazaka. Evo ”stara” destinacija Makarska, koja slavi više od 110 godina turizma, poznata kao perla dalmatinskog turizma i dalje privlači svjetsku i europsku mladost.

Koji događaj ocjenjujete najuspješnijim turističkim događajem makarskog primorja ove godine?

– Apsolutno držim da je najznačajniji događaj ove godine ali i za budućnost ulazak najuspješnije hotelske korporacije Valamar u Hotele Makarska. Valamar će preuređivati i graditi nove hotele, njihove četiri ili pet zvjezdica značit će ne samo podizanje kvalitete turizma, promjenu strukture gostiju, nego će pridonijeti onome što najviše težimo, a to je da masovnost zamijenimo kvalitetom.

Od Biokova se puno očekuje sljedećih godina?

– U pravu ste. Uz žičaru koju sam već spomenula kao jednu od strateških investicija grada Makarske, ove godine je PP Biokovo dobio iz EU fondova 32 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt ‘Novi Adrion -Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo’.

Je su li Imotski i Zagora Makarskoj “preoteli” dio turista?

– To misle samo one glave koje su svojedobno bile protiv tunela Sv. Ilija. No, hvala Bogu ta kratkoročna pamet nije pobijedila. Naše Zabiokovlje je naše bogatstvo, na dvadesetak minuta vožnje primjerice gost iz Imotskog ili Makarske može imati samo dodatne sadržaje. Kad se zasiti bazena, stigne našu najljepšu plažu, kad mu je dosta Zdilarovog roštilja dođe na našeg šampjera, a naš turist ode primjerice na njihova jezera, pije vrhunsku kujundžušu i pri tome im ne treba čak ni auto, to sve mogu napraviti i s biciklom.

Pred Makaranima je još jedno bogato izdanje Božićnog grada. Što posjetitelji mogu očekivati?

– Jedinstveni ”morski” advent. Na našoj novoj lokaciji u gradskoj luci kod lukobrana imat će čarobnu šumu s posebnom gastronomskom ponudom, klizalište na otvorenom uz samo more, uz dvije pozornice, brojne koncerte od Zdenke Kovačiček i benda, Mie Dimšić, Gustafa, Vive, Vojka V, Gazda do brojnih drugih, a s Mladenom Grdovićem ući ćemo uz poseban štimung u Novu godinu. Naravno uz poseban program za naše najmlađe, predstave, božićni kavalaric i božićni vlakić. Sigurna sam da će i brojni Splićani uz ostale goste doći upravo u naš Božićni grad.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime