Kickboxing klub Mornar je splitski klub koji godinama odgaja vrhunske sportaše, koji dostojno predstavljaju Split i Hrvatsku diljem svijeta, osvajajući medalje najsjajnijeg sjaja.

Jedan takav uspjeh napravljen je prošlog tjedna, kada je član kluba Petar Drežnjak postao svjetski prvak u tajlandskom boksu u kategoriji +91 kg kod boraca do 23 godine. Velik uspjeh postigla je i Helena Jurišić, koja se okitila brončanom medaljom, a ranije je osvajala zlatne medalje na svjetskim i europskim prvenstvima.

Ovi uspjesi bili su povod za razgovor s jednim od čelnih ljudi KBK-a Mornar, čovjekom koji trenira ove borce, Darijem Jurišićem.

Velike uspjehe su postigli članovi KBK-a Mornar. Petar Drežnjak je postao svjetski prvak do 23 godine u tajlandskom boksu, a Helena Jurišić i Lucija Bilobrk, koja je ranije bila članica kluba, zaustavljene su u polufinalu. Sigurno ste ponosni na njih?

– Naravno da sam ponosan. Petar i Helena su članovi našeg kluba, dok je Lucija članica Pit Bulla, iako je i ona krenula kod nas, da bi se prebacila u Pit Bull. Petar je na prvenstvo išao kao autsajder, dok je Helena bila favorit za osvajanje zlatne medalje. Ispalo je da je ona imala niz nesretnih okolnosti koje su uvjetovale osvajanje brončane medalje, iako je i ona visokog sjaja, obzirom na sve. Morala je ponavljati prvi meč, što se nikada u povijesti nije dogodilo. Petar je napravio fenomenalan niz od tri pobjede, i to sve protiv vrhunskih boraca. Pobijedio je jakog Kanađanina, prvaka Europe iz Estonije i šlag na kraju, protiv Amerikanca je uzeo zlato u Bangkoku, domovini tajlandskog boksa.

KBK Mornar konstantno bilježi velike uspjehe. To je sigurno plod sustavnog rada. Gdje trenirate i jeste li zadovoljni uvjetima u kojima radite?– Krenuli smo kao sekcija Karate kluba Split 1998. godine. Trenirali smo u ŠC Gripe, gdje nismo imali zadovoljavajuće uvjete. Entuzijazmom smo redali rezultate. To je sve gurao moj otac Stipan Jurišić koji je bio trener. Malo pomalo smo se izborili za svoje prostorije. Prodali smo jedan prostor u gradu i uložili u dvoranu na Poljudu, gdje sada radimo. Imamo solidne uvjete, ali nisu ni oni uvijek presudni za rezultat. Dvorana je super, imamo teretanu i saunu. Ipak, najvažnije je imati pozitivnu obiteljsku atmosferu, koja vlada kod nas. Svi smo kao jedna velika obitelj, slavimo rođendane, spojili smo deset parova koji su se oženili. Nadopunjujemo se u svim mogućim situacijama i iz takvog jednog ozračja, mora doći rezultat. Imamo dobre trenere.

Uz mene su tu profesor Mate Grčić, Petar Pastuović i Ivan Tabak, mladi dečki koji vole ovaj sport i koji rade na sebi i znanju. Sve to skupa čini jednu zdravu sredinu, koja izbacuje uspješne sportaše. Glavni cilj nam je da svi budu kvalitetni ljudi, dobro odgojeni, a rezultat će doći ako se dobro radi.

Kakav odnos imate s Hrvatskim kickboxing savezom? Je li uspostavljen sustav u kojem mladi borac može napredovati?

– Savez tajlandskog boksa, kao i Hrvatski kickboxing savez, stvarno super funkcioniraju. Svatko tko želi napredovati, bitno je da osoba trenira, dolazi u dvoranu. Znači, sve je osigurano da može osigurati vrhunski rezultat.

Kako se financirate? Imate li podršku Grada Splita?

– Grad Split nam daje apsolutnu podršku, kojima bih se ovim putem zahvalio. Isto tako, imamo donatore i sponzore, koji nam nesebično pomažu. Potrebno nam je puno novaca na godišnjoj razini. Treba pokriti turnire, prehranu, putovanje i sam naš rad. Bez njihove pomoći to ne bi bilo moguće.

Kickboxing je na glasu kao grub sport. Je li tako?

– Ne bih ga okarakterizirao grubim sportom. Odavno je poznato da je boks plemenita vještina. Moje je mišljenje da sport općenito, a pogotovo borilački, ima utjecaja na razvoj mladih. Ako u nekome leži nekakva želja za agresijom, ovim načinom je mogu usmjeriti pozitivno kroz sport. Negativna osoba ne može uspjeti u sportu. Za biti sportaš je potrebno prvenstveno biti kvalitetna osoba. Ovdje se pravila znaju, postoji zaštitna oprema. Kroz mojih dvadeset godina iskustva nisam doživio puno ozljeda svojih sportaša. Puno više ozljeda vidim u nekim drugim sportovima koje gledam na televiziji.

Možete li izdvojiti još neko ime koje se ističe u vašoj školi kickboxa?

– Helena je postigla sve što je mogla postići. Osvojila je svjetsko i europsko prvenstvo u dva sporta, borila se za najveću borilačku kuću Bellator MMA i stvarno je dosegla vrhunac. Zadnje tri-četiri godine konstantno izbacujemo vrhunske rezultate. Marko Milun bio je europski prvak u full-contactu, a danas je vrhunski boksač koji je osvojio medalju na Europskim igrama. Izdvojio bih Hrvoja Ujevića, koji je bio svjetski juniorski prvak, europskog doprvaka Jozu Stupala. Velike nade su nam Zvonimir Matković i Gabrijel Ojdanić. Ne bih volio izostaviti nikoga. Svi koji treniraju u dvorani su veliki potencijali i ne sumnjam da ćemo i dalje raditi velike rezultate.

Primate li nove polaznike i kako se mogu prijaviti?

– Svi koji se žele okušati mogu napraviti par probnih treninga. Nalazimo se ispod sjeverne poljudske tribine. Imamo više sekcija, od početnika, rekreativaca, sekciju za žene itd. Apsolutno smo dobro organizirani i svi nam se mogu pridružiti te danas – sutra napraviti vrhunski rezultat u ovom sportu. Javiti se možete na 091 540 1195 ili na službenu Facebook stranicu Kluba.

Poruka mladima koji se žele baviti kickboxingom…

– Moja poruka je da se maknu od društvenih mreža, kladionica i kafića. Sport je temelj njihovog razvoja. Svakako ćete se razviti u kvalitetne osobe i sklopiti mnoštvo prijateljstava, koja će vam biti potrebna u životu. Učit ćete jezike i steći životne navike kojima ćete lakše prebroditi teške životne situacije.