IN MEMORIAM Na današnji dan je poginuo vukovarski heroj Blago Zadro

Bio je hrabar i odlučan zapovjednik koji je u borbu kretao prvi


Na današnji dan 1991. na trpinjskoj cesti kod Vukovara je poginuo jedan od najvećih heroja Domovinskog rata, Blago Zadro.


Zadro je rođen 31. ožujka 1944. u Donjim Mamićima, Ledinac kraj Gruda, a kao desetogodišnjak se doselio s obitelji u Borovo naselje. Početkom demokratskih promjena, aktivno se uključio u politički život te u organiziranje obrane pred velikosrpskom agresijom. Po izbijanju krvave Bitke za Vukovar zbog svojih izuzetnih organizacijskih sposobnosti i hrabrosti preuzima zapovijedanje obranom čitavog Borovog Naselja. Iako nije bio vojno školovan, kao zapovjednik 3. bojne legendarne 204. vukovarske brigade pokazao se izvrsnim organizatorom obrane Borovog Naselja. Pod njegovim vodstvom na Trpinjskoj cesti, koja je zbog toga i prozvana “Groblje tenkova”, zaustavljena je oklopna sila JNA i uništeno na desetke srpskih tenkova i oklopnih transportera. Bio je hrabar i odlučan, zapovjednik koji je u borbu kretao prvi.

Poginuo je 16. listopada 1991. godine blizu Trpinjske ceste, u Kupskoj ulici nedaleko od željezničke pruge, pokošen rafalom iz puškostrojnice dok je junački vodio svoje suborce u akciju.

Zajedno sa sinom Robertom, koji je poginuo 1992. kod Kupresa, pokopan je na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Aleji hrvatskih branitelja. Podignut mu je spomenik na Trpinjskoj cesti u Vukovaru, a posmrtno je dobio čin general-bojnika.

Ime Blage Zadre nosi Zapovjedno stožerna škola Ministarstva obrane RH, osnovna škola u Borovu Naselju, te ulice u Grudama, Splitu i Zagrebu.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime