Područje Imotske krajine postalo je pravo žarište koronavirusa. Prije svega nekoliko dana na tom području zabilježena su 23 slučaja, no sada je brojka udvostručena. Naime, u današnjem izvješću Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije stoji da je ta brojka dosegla 47.

U Lokvičićima je zabilježeno 5 novooboljelih, Prološcu 9, Lovreću 6, Zmijavcima 2, Runovićima 4, Podbablju 4, Cisti Provo 3 i Imotskom 14 osoba.

Pokušali smo kontaktirati nekoliko osoba koje bi nam mogle reći nešto više o situaciji na imotskom području, no nitko nije odgovarao na pozive. Dakle, imotski gradonačelnik Ivan Budalić, šef imotskog Stožera Vice Čikeš, prvi čovjek Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić, kao i Željka Karin i Diana Nonković s NZJZ-a – nisu bili dostupni.

– Većinom se radi o mladim ljudima, prema informacijama koje sam dobio od epidemiologa oni su se zarazili na raznim rođendanima, svadbama, krštenjima i sličnim druženjima. Možemo reći da se radi o takvim u današnjem vrijeme rizičnim mjestima iz kojih dolazi najviše novooboljelih Imoćana i naših građana. Po mojim saznanjima svi su se zarazili u Imotskom i na nekim proslavama i druženjima u okolnim mjestima u sastavu Imotske krajine. S obzirom na veliki broj turista koji u posljednje vrijeme posjećuju naš grad, ali i naših sugrađana koji su se vratili iz većih hrvatskih gradova, ali i iz inozemstva posebice iz Njemačke uvelike je povećan broj ljudi u Imotskom.

U prvome valu imali smo samo četiri novooboljele osobe, međutim sada u posljednjih mjesec dana bilježimo veliki porast zaraženih, pa smo trenutno došli do brojke od 70 novih slučajeva zaraze novim koronavirusom – kazao je prije koji dan Budalić za Dalmacija Danas.

Čikeš nas je pak uvjeravao da nije riječ o početku novog vala na tom području, no čini se da su ga brojke demantirale. Evo što je tada kazao.

– U Imotskom ljeti obitava velik broj ljudi. Imamo povećan broj turista, ali nam ljeti dođu naši Imoćani koji žive u Splitu, Zagrebu, inozemstvu… Dođu vidjeti didu, babu i širu rodbinu. To je s jedne strane, a s druge strane Stožer stalno daje upute i moli ljude da ih se pridržavaju. Pitanje je koliko to puk hoće slušati. Treba znati da je zadnjih desetak dana bilo nekoliko velikih okupljanja, manjih nego inače ali i dalje velikih. Primjerice, Velika Gospa i druga događanja.

Pretpostavljam da je ovo sada maksimum koji smo dosegli i očekujem sljedećih dana da će broj početi padati. Smatram da ćemo početkom školske godine biti na minimalnim brojevima. Uvjeren sam da ovo nije početak novog rasta nego upozorenje da ozbiljno shvatimo brojke i da se još pozornije posvetimo poštivanju epidemioloških mjera. Kada sav ovaj puk ode u svoj kraj, odmah ćemo se vratiti u brojke koje smo imali, primjerice, na proljeće. Ne bih trenutnu situaciju teatralizirao, situacija će se uskoro početi smirivati.

 

 Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime