Pozivam sve hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, posebice one koji nisu iz Vukovara da se 18. studenoga u 8 sati okupe na Gradskom stadionu u Vukovaru, gdje ćemo im poslužiti okrjepu, a odakle ćemo organizirano krenuti ka Općoj županijskoj bolnici Vukovar i Bolnici hrvatskih veterana, kako bi lakše u grupi prošli kroz sigurnosne i redarske službe koje će osiguravati ovaj skup – poručio je prije dva dana Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Ivana Penave.

Josić je kazao kako će i ove godine Kolonu sjećanja 18. studenoga predvoditi hrvatski branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja grada Vukovara.

Uz njih, u Koloni sjećanja bit će i veterani Domovinskog rata iz cijele Hrvatske. Tako će brojni hrvatski branitelje stići i iz Dalmacije.

Među onima koji stalno pohode Vukovar, Borovo Naselje, Ovčaru i obližnja mjesta koja su stradala u obrani pred srpskim agresorima, a tako će biti i ove godine su dragovoljci iz splitskoga škvera, okupljeni u Udrugu veterana Domovinskog rata Brodosplit.


Njih će i ove godine u trodnevnom posjetu na obilježavanju vukovarske tragedije dočekati Vjeran Nadovski, veteran Domovinskog rata.

Vjeran je bio zapovjednik voda na Trpinjskoj i Borovskoj cesti. Zarobljen je u Borovu Naselju, da bi potom završio u logor Stajićevo, a potom u Sremsku Mitrovicu, gdje je ostao sve do 14. kolovoza 1992. godine, kada je razmijenjen u Nemetinu.

Članove Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit primit će i ugostiti i u Vinkovcima, supružnici Mirela i Damir Fabijan, te u Šarengradu Marija i Josip Ivanković. Škverski dragovoljci će tijekom posjeta posjetiti Memorijalni centar, Memorijalno groblje, Sajmište, Ovčaru, ali i Iloka, te još brojna mjesta na kojima su stradali hrvatski branitelji i civili. I svima odati pijetet.

– Odavanje počast je najmanje što možemo učiniti onima koji su nas toliko zadužili. A stanovnici Vukovara i istočno Slavonije su to svakako. I svojom žrtvom su nas obranili od zahuktale bjesomučne i zločinačke srpske agresije – kazao nam je Goran Kosor, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata Brodosplit.

Središnji događaj 18. studenog je Kolona sjećanja kojom se odaje počast svim žrtvama Vukovara za Domovinu te i ove godine kreće iz Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana starom trasom, odnosno Županijskom ulicom, prolazi kroz centar grada Vukovara preko mosta “Jean Michel-Nicolier” te se nastavlja Radićevom ulicom i Ulicom bana Josipa Jelačića sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

– Za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovar nikada ne šaljemo posebne pozivnice jer smatramo kako su za 18. studeni svi građani Republike Hrvatske koji je doživljavaju svojom domovinom dužni doći u Vukovar. Vukovar je otvoren svim hrvatskim građanima i svima onima koji cijene i vole Hrvatsku – kazao je gradonačelnik Ivan Penava te pozvao na dostojanstvo i zajedništvo koje smo pokazali proteklih godina.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime