Iako se nose s teškom dijagnozom, ove hrabre žene dokazuju da su vrijedne članice društva: “I kada si loše, možeš prohodati barem kilometar”

“ONE NISU STALE” Udruga Caspera organizira radionicu nordijskog hodanja

Članice Udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma “Caspera” u ožujku ove godine proslavile su prvu obljetnicu svoga djelovanja uz društvo, smijeh i tjelovježbu.


Tako i ovog puta, ponovno organiziraju radionicu nordijskog hodanja koja će se održati 24. srpnja s početkom u 7 sati. Okupljanje je ispred prostora udruge na adresi Trg Franje Tuđmana 3/1, 21000, Split.

Povodom radionice, ali i kampanje “One nisu stale”, razgovarali smo s Sonjom Grgat, predsjednicom i jednom od osnivačica udruge “Caspera”.

“Kampanja ‘One nisu stale’ započela je 15. lipnja, a traje sve do kraja srpnja. Cilj kampanje je promicati svijest o brizi za sebe putem prevencije, ali poseban cilj je osvještavanje društva o životu žene s karcinomom. Zato i naziv ‘One nisu stale’, jer doista, život teče dalje bez obzira na dijagnozu.

Mi smo i dalje žene, majke, kuharice, planinarke ili pak profesorice. Puno govorimo koliko je važna tjelovježba u životima zdravih ljudi, ali i onkoloških bolesnika.


Doc.dr.sc. Marija Ban pokazala nam je znanstvene studije koje pokazuju daje vježbanje vrlo korisno za bolji i brži oporavak osobe koja se nalazi u samom procesu liječenja. Čak vježbanje i u procesu kemoterapije pomaže jer se tijelo puno brže oporavlja”, rekla je Grgat.

“I kada si loše, možeš prohodati barem kilometar”

“Svjesni smo koliko je teško dobiti dijagnozu, a samim time još teže i nositi se s bolešću koju imamo. Nordijsko hodanje je vrlo specifično jer aktivira sve mišiće tijela i najsličnije je plivanju. S druge strane, ono prevenira limfedem. S obzirom da se giba se cijelo tijelo, rade i ruke i noge potiče se rad limfe i prevenira se limfedem na jedan način”, zaključila je Grgat.“ONE NISU STALE” Udruga Caspera trenutno provodi kampanju: “Cilj je osvještavanje društva o životu žene s karcinomom”

 

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
6
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime