Županijski sud potvrdio je prvostupanjsku presudu Huanitu Luksetiću.

Huanito Luksetić je krajem 2017. godine na riječkom Općinskom sudu nepravomoćno osuđen na dvije godine bezuvjetnog zatvora zbog ilegalne proizvodnje kanabisa i držanja marihuane radi prodaje.

“Ja vam to mogu prokomentirati u jednoj rečenici. Moj komentar je ‘oprosti im, Bože, jer ne znaju što čine'”, rekao je odvjetnik Vladimir Gredelj u razgovoru za Index.

“Ovo je u naravi smrtna kazna”

A onda je malo opširnije komentirao odluku.

“Gledajte, u osnovi, budući da sam u tijeku cijelog postupka, meni je potpuno jasno, za razliku od sudaca i presuda, da oni njega šalju u smrt. Poslati osobu kao što je Hunaito na zatvorsku kaznu znači slati ga u smrt. Iako smrtna kazna ne postoji u Hrvatskoj. Ali ovo to u naravi jest. Mislim da se to neće stići ni realizirati u zatvoru, on sigurno neće preživjeti dvije godine u zatvoru. Ja ga smatram prijateljem, toliko smo se zbližili, toliko sam s njim razgovarao, tako da mogu mirne duše reći bez obzira na to kakvoj se odgovornosti izlagao. Sudovi bi trebali biti u dobrobiti društva. Ali kad vi pošaljete nekoga u smrt, onda to ne može biti u tom kontekstu shvaćeno. Ako izdržavanje kazne zatvora znači nečiju smrt faktično, i to u društvu gdje je smrtna kazna zabranjena, onda se to suočava s nekim osnovnim postulatima toga demokratskog društva”, rekao je Gredelj za Index.

“Meni je ovo neshvatljivo. Dok sam živ, neću stati. Borit ću se na svim instancama. Do suda za ljudska prava. Ako, naravno, ne zakasnimo. Bojim se da, s obzirom na njegovo zdravlje, on to ne može doživjeti.”

“Sud nije izrekao smrtnu presudu, ali kako se to sve odvija, kao da je. Ta cijela procedura, kakva je u pravosuđu, znači samo jednu stvar – Huanito neće preživjeti svoju presudu”, kaže odvjetnik za Index.