Neno Radačić je osoba s invaliditetom od svoje 25. godine kada je doživio tešku prometnu nesreću. Dva dana prije njegovog 25. rođendana, 21. lipnja 1991., prestao je postojati njegov dotadašnji život. Vozio je “zika“, u to vrijeme uobičajeni moped, Viškom ulicom na Bačvicama. Tada je na njega naletjela vozačica osobnog automobila, udarila u njega i moped, vukla ih nekoliko metara, a spremnik goriva je potom eksplodirao. Nenu je hitna pomoć odmah prevezla u splitsku bolnicu gdje je bio u komi punih 12 dana. Iz kome se probudio 13. dana, no još sedam mjeseci je ostao u bolnici. Dugo vremena je bio inkontaktibilan, teške ozljede mozga, dijela grudnog koša, ekstremiteta ugrožavale su mu život, a prijetila je u jednom trenutku čak i amputacija nogu.

Iako su prognoze bile da nikada više neće stati na svoje noge, Neno je dokazao da je snaga volje beskonačno jaka i uz pomoć liječnika koji su vjerovali u njega, vlastite upornosti, roditelja i medicinskih pomagala, Neno je ponovno naučio hodati te samostalno šeta po gradu. To je bio izrazito mukotrpan put, a Nenina borba traje i danas.

Ovaj istinski splitski heroj, iako živi u stanu s roditeljima u skromnim materijalnim uvjetima, uvijek se raduje novom danu i svojim optimizmom oduševljava svoj grad. S Nenom, rođenim Getaninom kojeg svi od milja zovu Rico, prošetali smo starim dijelom grada da se samo uvjerimo koliko je uopće Split prilagođen osobama s invaliditetom, osobito njegova povijesna jezgra.

– Stvari su se pomaknule na bolje. Godinama se ništa posebno nije radilo, a u posljednje vrijeme očito je da se velikom problemu prilagođenosti javnih gradskih površina osobama s invaliditetom pristupa na ozbiljniji način – kaže nam Neno.

 

Šetnja s Nenom bila je povod da više o ovoj temi doznamo od splitske dogradonačelnice Jelene Hrgović Tomaš.

Što je sve Split napravio posljednje dvije godine u prilagodbi osobama s invaliditetom možete pogledati u ovoj foto prezentaciji:

 

– Osim navedenih projekata, među kojima je najpoznatiji Useful – projekt pristupačnosti Stare gradske jezgre, koji obuhvaća dvije rampe (Prokurative i Srebrna vrata) i lift u Centru Zlatna vrata, a koji će biti dovršen do konca rujna, u tijeku je niz aktivnosti koje navodimo u nastavku.

Sukladno prijedlogu osoba s invaliditetom da se lift na Benama zamijeni onim kakav je na plaži Žnjan, nakon provedene nabave, trenutno se izvode pripremne radnje za instalaciju istoga, a postojeći lift će biti prebačen na neki od bazena sa slatkovodnom vodom, budući je za takve adekvatniji.

Lift na Gripama, pristupačnost HNK Split

U tijeku je i nabava lifta za Športski centar Gripe Javne ustanove športski objekti zahvaljujući projektnoj prijavi za povećanje pristupačnosti športskih objekata ostvarenoj u partnerstvu sa Športskim savezom invalida Split, a projekt uključuje i niz sportskih programa za OSI. Prošle godine ishodili smo dokumentaciju za lift što je bio preduvjet za prijavu.

U fazi smo pripreme projektne dokumentacije za pristupačnost zgrade HNK. Hrvatski dom u Tončićevom (tzv. koncertna dvorana) bit će dostupan do kraja godine. Također, u tijeku je projektiranje uređenja multifunkcionalne dvorane na Trgu hrvatske bratske zajednice, koja će također biti pristupačna. Osim toga, priprema se prilagodba i ostalih ustanova u kulturi za OSI – govori nam Hrgović Tomaš.

Najavila je i lijepu novost u DES-u.

– Ustanova DES za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom – Split, po prvi put ove godine zahvaljujući projektu za koji su sredstva dobili na natječaju Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Zagreb, s ciljem povećanja upošljivosti OSI, osim cjelovite energetske obnove dobila je sredstva za PRVI lift za osobe s invaliditetom u toj ustanovi, a koja djeluje od 1949. u Splitu te zapošljava više od 50% osoba s invaliditetom. Pripreme za instalaciju lifta su započele, a bit će dovršen proces u listopadu ove godine – kaže nam Hrgović Tomaš.

Ističe da se broj betonskih rampi naveden u prezentaciji svakodnevno povećava jer se rampe ugrađuju gdje god se ukaže potreba i mogućnost, jer je to postalo dio standarda.

– Ova gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom prepoznala je potrebe velikog broja naših sugrađana da Split postane pristupačni grad i to smo si zadali u jedan od najvažnijih ciljeva, o čemu svjedoči i veliki profesionalni i osobni angažman naših kolega i suradnika da se ove promjene i dogode. Zahvaljujući stalnim kontaktima i razgovorima s ljudima u potrebi, pojedincima i udrugama, osobama s invaliditetom, u mnogim slučajevima vodili smo se pogledom iz njihove perspektive, koji je još uvijek opterećen brojnim preprekama. Zadovoljni smo zbog niza promjena koje su učinjene ili su u pripremi, ali smo svjesni da je još puno posla pred nama.

Posebno zahvaljujući entuzijazmu članova, podupiratelja i prijatelja inicijative Za pristupačni Split, koji i nas motiviraju da budemo entuzistijačniji i energičniji u rješavanju problema, brojni naši sugrađani realiziranjem ovih projekata imat će kvalitetniji život u gradu – zaključuje splitska dogradonačelnica.