BBC je objavio video u kojem obrađuje temu migranata koji iz Bosne i Hercegovine, preko granice Maljevac, pokušavaju ući u Europsku uniju. Migranti BBC-jevom reporteru pokazuju modrice i porezotine tvrdeći da ih je počinila hrvatska policija. Među njima je i 17-godišnji mladić koji tvrdi da su ga policajci tukli iako im je govorio da je maloljetan. Osim što su ih pretukli, neke su i opljačkali te im uništili mobitele, tvrde migranti.

Novinar BBC-a je razgovarao s gradonačelnikom Bihaća, Suhretom Fazlićem, koji je kazao da je upućen u ovaj problem.

– Sreo sam hrvatske policajce ovdje – govori Fazlić dok s reporterom BBC-a šeta kroz šumu u blizini granice. – Kazao sam im da je to ilegalno, ali oni su mi rekli da moraju slijediti zapovijedi, da su oni tek obični policajci i nije na njima da o tome raspravljaju.

BBC je razgovarao i s hrvatskim policajcem koji je želio ostati anoniman, a potvrdio je da je sudjelovao u tri “pushback” operacije.

– Ja sam dobio zapovijed od nadređenog, a on od svog nadređenog i tako ide do vrha. Tek kasnije smo shvatili da je to pogrešno. Kazali su nam da ih moramo uhvatiti prije nego stignu do ikakve udruge koja se bavi zaštitom ljudskih prava ili bilo koga tko će im pomoći u traženju azila – govori.

BBC je jedno vrijeme snimao granicu te uhvatio kadrove hrvatskih policijskih kombija kojima se migranti prevoze natrag preko granice. Podsjećaju da se radi o ilegalnom potezu, jer prema zakonima EU svaka zemlja osobi koja traži azil mora osigurati saslušanje. Hrvatskoj Vladi uputili su pitanja vezana uz ovu problematiku, no, kažu, odbili su im odgovoriti.Osvrnuli su se i na nedavni posjet Kolinde Grabar Kitarović ovom području koja je tada kazala kako nema ništa ilegalno u postupanju hrvatskih policajaca, a ogrebotine i modrice koje migranti pokazuju, mogu nastati provlačenjem kroz neprohodan teren.